Tudomány

Megmaradnak a pandahármasikrek

Kutatóközpont küzd Kínában az óriáspandák kihalása ellen. Ez az első eset, amikor panda-hármasikrek minden tagja életben marad.

A kínai óriáspanda-kutatóközpont igazgatója szerdán bejelentette, hogy túl vannak a veszélyes időszakon a nemrég született panda-hármasikrek, ezzel ők az elsők, akik átvészeltek egy ilyen hosszú időszakot. Hármas ikerszülés már korábban is volt, de valamennyi esetben legalább az egyik panda elpusztult valamilyen testi hiba, vagy alacsony súly miatt.

 Fotó: AFP / Zseng Ki

A pandák 12 éves anyját, Csü Hsziaot mesterségesen termékenyítették meg. A kutatóközpont igazgatója elmondta, hogy eddig 208 panda született és maradt életben közreműködésükkel. Törekszenek annak elérésére, hogy az állatok természetes módon szaporodjanak, de sok esetben erre nincs bennük hajlandóság, ilyenkor mesterségesen avatkoznak be.

Tavaly 49 pandakölyök született Kínában és 42 maradt közülük életben. A fogságban élő óriáspandák száma 2013 végére elérte a 376-ot, vadon valamivel több, mint másfélezren élnek – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik