Tudomány

Felhőben harcol a magyar kormány

A miniszterelnöki tanácsadó az EU-n kívüli internetes szolgáltatók túlzott jelenlétéről beszélt. Az internetes felhőket ötödik harctérként tartják számon - számolt be az MTI.

A „felhő alapú számítástechnika” lényege, hogy egy-egy számítástechnikai szolgáltatás – jellemzően az adattárolás – nem egyetlen eszközön működik, hanem egy szolgáltató eszközein elosztva. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók azután az interneten vagy például munkahelyük hálózatán érhetik el, az internet esetén bárhol a világon. Tipikusan ilyen szolgáltatás például a Google-dokumentumok, vagy a Google adattároló megoldása, a Drive.

A felhő alapú szolgáltatóknak nemzetközi szervezete is van, az EuroCloud, ennek konferenciáján szólalt fel Szemerkényi Réka magyar miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadó és kiberkoordinátor. A szárazföldi-, légi-, űr- és katonai harcterek mellett az informatikai felhőszolgáltatást tartják számon ötödik harctérként – mondta. Hangsúlyozta, hogy a felhőszolgáltatási piac folyamatosan bővül – az elemzők arra számítanak, hogy jövőre 2010-hez képest már csaknem ötszörösére növekszik. Szerinte a felhőszolgáltatással kapcsolatos kihívások a nemzetközi biztonságpolitika központi kérdésévé váltak. Példaként említette Oroszországot és Kínát, melyek az amerikai szolgáltatókat tiltással vagy saját szolgáltatóik támogatásával tartják távol.

Szemerkényi az Európai Unión kívüli szolgáltatók túlzott jelenlétéről beszélt és azt is említette, hogy a „határokon átívelő internetalapú gazdaságban” tisztázatlanok az adózási viszonyok, az elvárható biztonsági szint és nem alakult még ki az új, a valósághoz igazodó jogszabályi környezet sem. A kormány a piac érintettjeinek bevonásával olyan támogatási-, műszaki- és jogi keretrendszert akar alkotni, amely segíti és versenyhelyzetbe hozza a magyar felhőszolgáltatókat. A főtanácsadó szerint esély van arra, hogy Budapest a felhő alapú szolgáltatók nemzetközi központjává váljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik