Tudomány

Kőkorszaki szex és világító, zöld egér Pécsen

Akit mindez hidegen hagy, azt is megtudhatja, visszanöveszthető-e az emberi agy.

Az emberi agy visszanövesztése, a kőkorszaki szex és a pápa mögött álló nindzsák is témái a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényeinek, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Zsolnay-negyed létesítményei, továbbá a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ad otthont csütörtökön és pénteken.

Az egyetem Ifjúság útjai campusa mellett idén új helyszínként a közeli Szentágothai János Kutatóközpont és a gyógyszerészeti szak Rókus utcai intézetei is megnyitják kapuikat a látogatók előtt – olvasható a szervező Tempus Közalapítványnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Az érdeklődők pénteken “Növényországban” kalandozhatnak, különleges előadásokon tudhatják meg, visszanő-e az emberi agy, mi volt a dinoszauruszok előtt és milyen volt a szex a kőkorszakban. A közönség látványos fizikai, kémiai és biotechnológiai kísérleteknek köszönhetően megtekintheti a genetikailag módosított, “sötétben világító” zöld egeret, ezen kívül bővítheti a természeti katasztrófákkal, a gyógyszerkészítéssel, a gyógynövényekkel, a csokoládéval, az energiaitalokkal és egyebek mellett az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit – tették hozzá.

A számos program között lesz még 3D-nyomtatás, ordítóverseny, építészeti modellezés egyszerű anyagokból, planetáriumi előadás, csillagvizsgálat és szimulált tárgyalótermi bűntető tárgyalás is rendőrkutyával. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában pedig bepillantást nyerhetnek az érdeklődők diktatúra alatti egyházi életbe, a Nindzsák a pápa mögött című programon a jezsuita rend történetének kevéssé ismert epizódjairól hallhatnak, s megvitathatják a reprodukciós etika aktuális kérdéseit.

Részletes programok itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik