Tudomány

Leveszik a melegoldalakat a tiltólistáról

Az egyik legnépszerűbb internet-szűrőprogram gyártója nem tiltja többé a homoszexuálisok jogaival és ügyeivel fogalkozó oldalak meglátogatását – írja az AP hírügynökség.

Még az év elején panaszkodtak arra egy kávézó vendégei, hogy a helyi wifi-hálózaton nem férnek hozzá melegjogi tanácsadó szervezetek honlapjaihoz. A kávézóban használt szűrőprogram ugyanis blokkolta a hozzáférést.

Az internetes biztonsággal foglalkozó Symantec cég bejelentette, hogy a jövőben úgy forgalmazza szoftvereit, hogy azokon ne akadjanak fel pusztán azért weboldalak, mert valamilyen szexuális beállítottsággal foglalkoznak. „Azon túl, hogy ez az egyetlen helyes lépés, ez jó üzleti döntés is” – mondta a cég elnökhelyettese. „A melegeknek szóló oldalak cenzúrája nem fér össze sem a Symantec értékrendjével, sem termékeink rendeltetésével” – mondta Fran Rosch.

Amerikában kötelező az internetszűrők használata az iskolákban és a könyvtárakban, de más wifi-hozzáférési pontokon is gyakran alkalmazzák. Alapvető céljuk az, hogy megakadályozzák az obszcén és veszélyes tartalmakhoz való hozzáférést. A Symantec „kiszűrte a diszkriminációt” – mondta az egyik melegjogi szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik