Tudomány

Világméretű internetszabályozást akar Kína

Az állami internetfelügyelet vezetője szerint „egy autó sem képzelhető el fék nélkül”.

A tiencsini világgazdasági fórumon Lu Vej azt mondta, hogy az internet technológiai hátterének fejlesztésével a kontroll lehetőségét is be kell építeni, az egyes országok törvényeit pedig nemzetközi szabályokhoz kell hangolni.

A kínai internetcenzúra atyjaként emlegetett, miniszteri rangú vezető hangsúlyozta, hogy az internet nemzetközi irányítását úgy kellene egységesíteni, hogy a megállapodást követően azon az egyes országok és érdekcsoportok ne változtathassanak, az irányítást pedig nyilvános és világos szabályok mentén végezzék.

Lu Vej szerint Kínában az internet irányítása a kínai törvények tiszteletben tartásával zajlik és egyszerre jelenti az ország, valamint a fogyasztók biztonságának védelmét. Azt mondta, a világhálónak békésnek kell lennie, nem adhat teret háborús uszításnak vagy a terror népszerűsítésének.

Kínában kiemelt figyelmet fordít a vezetés az internet cenzúrájára. Hiába használják százmilliók a világhálót, éjjel-nappal megfigyelők ijesztő tömege vizslatja a bejegyzéseket és perceken belül törlik a kormányra nézve kritikus megnyilvánulásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik