Tudomány

Mosogatógépbe pakoló robotot ígérnek a mérnökök

Boris egyike a világ első olyan robotjainak, amelyek az emberhez hasonlóan fognak meg idegen tárgyakat – tudósít az MTI.

A robotot a birminghami Brit Tudományos Fesztiválon mutatták be. Kezein öt-öt ujj van, a tárgyakat a fején és csuklóján lévő érzékelőkkel látja és azonosítja. Alig néhány másodperc alatt számolja ki egy-egy tárgy megfogásának a legjobb módját és megtervezi a szükséges kézmozdulatokat, ügyelve arra is, hogy az akadályokat kikerülje.

„Nem arra programozták, hogy felvegyen egy tárgyat, hanem arra, hogy megtanulja, hogyan kell felvenni” – mondta a robotot kifejlesztő egyik professzor. Jövő tavaszra azt is el szeretnék érni, hogy Boris képes legyen bepakolni egy mosogatógépbe. „Nem mintha a mosógép-feltöltő robotokra égető szükség lenne, de ez egy tipikusan olyan feladat, ami az embertől is odafigyelést igényel. Olyan kézügyesség kell hozzá, amit az evolúció több százmillió év alatt fejlesztett ki. Ha erre alkalmassá tesszük a robotokat, azzal a jövőben sokkal rugalmasabbá válnak” – magyarázta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik