Tudomány

Egymillió halott a szexi lábakért

Ólom- és arzénmérgezés, fojtó gallér és csak a szexi lábforma elérése érdekében egymillió halott nő - a divat gyilkos formái.

Közismert, hogy az alak kiemelésére, pocak eltakarására alkalmazott fűzők viselése milyen kínokat okozott. De ez csak a jéghegy csúcsa, a divat számos eszközzel szedte áldozatait az elmúlt évszázadokban.

A halvány, sápadt bőr eleganciát, finomságot sugallt, hiszen messziről hirdette, tulajdonosa nem végez pórias munkát a szabadban, napsütésben. A minél tökéletesebb hatás kedvéért persze különböző praktikákat voltak kénytelenek bevetni. Még akkor is, amikor már tudott dolog volt a “fehérítésről”, hogy folyamatos alkalmazása lassú kínhalált okoz. A bőrre ugyanis ecettel kevert ólmot is tartalmazó oldatot kentek, aminek a vége ólommérgezés volt. Émelygés, fejfájás, étvágytalanság, agysorvadás, álmatlanság, zavartság, rothadó fogak, majd hosszú távon halál – írja a Múlt-kor.hu.

Lefejezte a gallér

A férfiakra a XIX. századi merev, magas, ámde felettébb divatos gallér lehetett végzetes. Igaz, ehhez kellett némi segítség is, jókora mennyiségű alkohol formájában: ha egy-egy italozás után viselője öntudatlan, ájult álomba merült, a feje lebukott és szó szerint megfulladt. Feljegyeztek olyan esetet is, amikor a század végén egy járókelő megbotlott az úton, és az őt elcsapó autó a gallér “segítségével” gyakorlatilag levágta a fejét.

A viktoriánus kor világoszöld női divatruhájához jókora mennyiségű arzént használtak. Viselőjük szerencséje az volt, hogy ünnepélyessége és borsos ára miatt még arisztokrata körökben is csak ritkán öltötték magukra. A ruhát készítő munkásoknak azonban nem volt választásuk. Mint ahogyan a cipőpucolóknak sem, akik naponta több órán keresztül mások lábbelijét fényezték az utcán. A cipőpaszták mérgező kémiai vegyszerekből álltak, szinte valamennyi tartalmazott nitrobenzolt. Ez a bőrrel érintkezve és a gőzeit belélegezve is mérgező, enyhébb esetben fejfájást és a hányingert, a súlyosabb mérgezés látási zavarokat okozott és akár halálhoz is vezethetett.

Kínai nők kínjai

Szerencsére nem volt halálos, de annál gyomorforgatóbb viselet a kora újkorban elterjedt paróka. Gyönyörű példája, hogy a külcsín még akkor is a legfontosabb, ha alatta rothad az ember. A főleg az arisztokrácia körében hódító vendéghajak a XVIII. században már olyan díszesek és bonyolultak voltak, hogy felhelyezésük több óráig is eltartott. Célszerű volt ülve aludnia magának a királynak is, ha nem akarta minden reggel megismételni az unalmas procedúrát. Miután higiéniáról a korban még nem igazán beszélhetünk, a paróka esetébenis megelégedtek az illatosítással, rizspor és viasz pótlásával. A fejék így a parazitafertőzések melegágya lett, ahol tetvek, lepkék, olykor még egerek is tanyát ütöttek.

Jóval brutálisabb volt a kínai nőket évezredeken keresztül nyomorító és gyilkoló trend, a megnyomorított lábfej. A női lábakat egy több méteres szövetdarabbal gyakorlatilag gúzsba kötötték, hogy minél kisebbnek látszódjon, és lótuszvirág formájú legyen, ami a kínai kultúrában az erotikus varázst testesítette meg. Miután levágták lábkörmeiket – először megmártóztatták lábfejeiket egy ecet, vizelet és gyógynövények keverékéből álló oldatban, majd a lábujjakat behajlították, s átkötötték egy akár 3-5 méter hosszúságú szövetdarabbal. A kötést 2-3 havonta cserélték. Eközben a lábujjak csontjai lassan eltörtek, a láb pedig a végletekig eldeformálódott. Az első lábkötésre 2-7 éves korban került sor, s állítólag 2-3 év múlva már elérték a kívánt lótuszformát.

.

A fájdalom mellett kínai hölgyek lábujjaiban megszűnt a vérkeringés, üszkösödés, vérmérgezés, sőt a lábak teljes elrothadása fenyegette őket. Egy becslés szerint körülbelül 10 millió nő eshetett át az embertelen eljáráson, tíz százalékuk pedig belehalt a pokoli kínokkal járó divatba.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.