Tudomány

Videón keresztül is tanulnak a majmok

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 09. 03. 13:56

Oktatóvideón keresztül is képesek eltanulni technikákat ismeretlen fajtársaiktól a brazil esőerdőkben vadon élő fehérpamacsos selyemmajmok.

Korábban a témában:

A Bécsi Egyetem viselkedéskutatói a Biology Letters című szaklapban mutatták be erről készült tanulmányukat. Tina Gunhold és munkatársai két fogságban élő majmot vettek rá, hogy kamera előtt két különböző módszerrel nyissanak ki egy szerkezetet és szerezzék meg a benne elrejtett jutalomfalatot: vagy egy fiókot kellett kihúzni, vagy egy csapóajtót felemelni. A különböző látószögekből készült felvételekből két ötperces videót készítettek.

Ezt követően a Brazília északi részén, Recife közelében lévő esőerdőben felállítottak egy számítógépes képernyőt és a jutalomfalatokat rejtő szerkezetet. Táplálékkal vadon élő majmokat csalogattak a képernyőhöz. Három majomcsaládnak mutatták meg azt a felvételt, amelyen a majom kihúzza a fiókot, másik háromnak pedig azt, amelyen a csapóajtó felnyitásával jut élelemhez.

Ebből a hat csoportból ötben voltak olyan egyedek, amelyek a látott technika utánzásával megszerezték a falatokat. Hat kontrollcsoport csak egy állóképet látott, amelyen fajtársuk a szerkezet mellett látható. Köztük mindössze egyetlen állat volt, amely kihúzta a fiókot és megszerezte a csemegét.

A kutatással elsőként sikerült bizonyítani, hogy a videodemonstráció hasznos lehet a vadonban végzett kísérleteknél. Gunhold szerint a kísérlet sikere a főemlősök közösségi tanulásának jelentőségét is kiemeli.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.