Tudomány

Videón keresztül is tanulnak a majmok

Oktatóvideón keresztül is képesek eltanulni technikákat ismeretlen fajtársaiktól a brazil esőerdőkben vadon élő fehérpamacsos selyemmajmok.

A Bécsi Egyetem viselkedéskutatói a Biology Letters című szaklapban mutatták be erről készült tanulmányukat. Tina Gunhold és munkatársai két fogságban élő majmot vettek rá, hogy kamera előtt két különböző módszerrel nyissanak ki egy szerkezetet és szerezzék meg a benne elrejtett jutalomfalatot: vagy egy fiókot kellett kihúzni, vagy egy csapóajtót felemelni. A különböző látószögekből készült felvételekből két ötperces videót készítettek.

Ezt követően a Brazília északi részén, Recife közelében lévő esőerdőben felállítottak egy számítógépes képernyőt és a jutalomfalatokat rejtő szerkezetet. Táplálékkal vadon élő majmokat csalogattak a képernyőhöz. Három majomcsaládnak mutatták meg azt a felvételt, amelyen a majom kihúzza a fiókot, másik háromnak pedig azt, amelyen a csapóajtó felnyitásával jut élelemhez.

Ebből a hat csoportból ötben voltak olyan egyedek, amelyek a látott technika utánzásával megszerezték a falatokat. Hat kontrollcsoport csak egy állóképet látott, amelyen fajtársuk a szerkezet mellett látható. Köztük mindössze egyetlen állat volt, amely kihúzta a fiókot és megszerezte a csemegét.

A kutatással elsőként sikerült bizonyítani, hogy a videodemonstráció hasznos lehet a vadonban végzett kísérleteknél. Gunhold szerint a kísérlet sikere a főemlősök közösségi tanulásának jelentőségét is kiemeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik