Tudomány

Segítségnyújtás 205 millió kilométerről

Újratelepítik az Opportunity marsjárót.

A modern űrkutatás hőse, a 90 napos küldetését már tizenegyedik éve teljesítő Opportunity szoftvere egyre gyakrabban hibásodik meg, s ezért a NASA úgy döntött, egy biztonsági mentés után törli a memóriáját és újraindítja. A nagytakarítás elméletben épp olyan, mint egy mezei számítógépnél, csak épp a gyakorlatban egy másik bolygón kell elvégezni.

Az Opportunity a 2011-ben leállított Spirithez hasonlóan 256 megabájtnyi flashmemóriával bír, azonban az évtizedes használat kezdi éreztetni magát – a kitartó marsjáró az elmúlt hónapban egy tucatszor indult újra magától. Mivel ez a folyamat egy napot vesz igénybe, a tudósok ráuntak a várakozásra és inkább a javítás mellett döntöttek.

Az aktuális, 205 millió kilométeres távolság ellenére minden adatot átmentenek a Földre, majd formatálják az adattárolót, ami remélhetőleg megoldja a problémák nagy részét. “A folyamat kockázata alacsony, ugyanis a kritikus irányítószoftver más, az újratelepítés által nem érintett tárolókon található” – nyugtatta meg az aggodalmaskodókat John Callas, a NASA projektmenedzsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik