Tudomány

Szellem lebegett Veszprém felett

Egy magyar fotós különleges képéről írt a The Weather Network időjárási portál, miután a NASA felfigyelt rá.

Természetesen nem igazi kísértetről szól a cikk, a magyar város felett lefényképezett alak születését egy nagyon ritka és döbbenetes fotográfiai jelenségnek köszönheti – derül ki a lap beszámolójából.

A különleges alakot augusztus 11-én fotózta Ladányi Tamás. Egy húszszintes épületre mászott fel, hogy Veszprém központjáról fotót készítsen úgy, hogy mögötte éppen felkelőben van a nap. A képen tehát tulajdonképpen nem mást, mint a saját árnyékát örökítette meg.

A NASA augusztus 23-án a nap asztronómiai képének választotta a fotót, mint írják a jelenséget brockeni kísértetnek szokták nevezni. Az optikai illúziót az okozza, hogy a napsugár útjában lévő alak árnyéka tükröződik a felhő páracseppjein, és szétszóródik a fény.

A jelenség a németországi Brocken-csúcsról kapta a nevét, 1780-ban észlelték és írták le először. A mai napig él a babona, mely szerint, aki látja a Brocken-hegyi kísértetet, hegyek között fog meghalni.

Az asztrofotós hivatalos oldalát ide kattintva nézhetik meg.

130 lakás, 400 lakó – a veszprémi gigász

A veszprémi toronyház a pécsi kollégájához hasonlóan a szocializmus terméke, és annak elveit tükrözi. Veszprém belvárosa emberléptékű, történelmi belváros volt a 19. századi házak tömkelegével, ide csűrte be a helyi MSZMP vezetése a toronyházat 1974-ben. Az épület tetején étterem működött, és eleinte mindenki ide járt enni – ezt már a tervezésnél is figyelembe vette a stáb, így emiatt kicsik a konyhák (az étterem bezárásával aztán oldják meg az étkezést a lakók fakultatíve…)

Eleinte ki sem kellett menni az épületből az ügyintézéshez, hisz annyi kereskedelmi és közfeladatokat ellátó intézmény kapott helyet a földszinten – ez az Le Corbusier-i modern, közösségi építészeti elveket tükröző megoldás, amikor is a lakás nem pusztán tartózkodási hely, hanem az élet számos vetületét leképező tér. Az épület fűtése is érdekes: minden lakásban egy motor keringeti az épület meleg belső levegőjét. Az étterem alatti lakosztály valahogy a megyei párttitkár tulajdonába került – a hatalom már csak ilyen, Horthytól Orbánig szeret fentről letekinteni népére és országára… (Igaz, a szocializmusban a népet beköltöztették a hatalom alá.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik