Tudomány

Meglepő dolgot mutattak a földrengésfigyelő berendezések

A Kaliforniában és környékén kirakott műszerekkel eredetileg a földrengések miatti változásokat figyelték meg, de valami teljesen váratlan fejleményre mutattak rá.

A kaliforniai Scripps Intézet kutatói az Egyesült Államok nyugati területén elhelyezett több száz GPS-készülék adatait tanulmányozták, amelyeket eredetileg azért telepítették, hogy a földrengések miatti kis változásokat mérjék. Amikor megvizsgálták a műszerek adatait, kiderült, hogy a nyugati államokban átlagosan négy milliméterrel lett magasabb a talajszint, míg Kalifornia hegységeiben az emelkedés nagysága elérte a 15 milliméter.

A kutatók tanulmánya szerint az emelkedés a talajvíz csökkenésének számlájára írható – írta az MTI. Becsléseik szerint a föld alatt tárolt vízmennyiség csaknem 240 milliárd tonna, amely 15,5 centiméteres vízréteget jelent az Egyesült Államok nyugati államainak területén elosztva. A talajvíz igen nehéz, súlya a Föld felső kérgére nehezedik. Ha ez a súly eltűnik, a kéreg felemelkedik.

A tanulmány feltárta, hogy a csapadékhiány miként csökkentette a víz szintjét. A víz természetes módon elpárolog, felszívják a növények, az ember felhasználja, és ha nincs utánpótlás, a vízszint süllyed. A talaj pedig ezzel együtt emelkedik. 

A legnagyobb emelkedést a kaliforniai hegyekben találták, mivel azok alatt igen sok víz volt – mondta Duncan Agnew, a Scripps Intézet geofizikusa. Rámutattak arra is, hogy ennek az emelkedésnek nincs hatása a Szent András-törésvonalra, így nem fokozza a földrengések kockázatát.

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy ezzel a technikával a világ más részein is tanulmányozható a talajvíz változása, ha rendelkezésre áll GPS-rendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik