Tudomány

Robot stoppolta át Észak-Amerikát

HitchBot hatezer kilométert utazott, részt vett egy esküvőn és egy indián ceremónián is.

Átkelt az amerikai kontinensen HitchBot, a kanadai autóstoppos robot: négy hét alatt mintegy 6000 kilométert tett meg, mire elérte a csendes-óceáni partokat, Victoria városát.

HichtBotot a keleti parton, Halifaxben, Új-Skócia tartomány fővárosában indították útjára. A vicces, beszélő stoppos nehézségek nélkül szelte át az országot, mivel az autósok kíváncsiak voltak, ezért egy-két, de néha akár ezer kilométerre is felvették.

Fotó: Facebook

A stoppos robot utazásának ötlete a torontói Ryerson Egyetem kutatóitól származik. “Azt szerettük volna megtudni, bizalmat kelthet-e egy robot az emberekben. Ha autóstopposként elveszik, talán a mindennapi életben is megbíznak benne” – magyarázta Frauke Zeller, HitchBot egyik fejlesztője.

HitchBot arca helyén vörös kijelző, sárga hordótestét fekete csillagok díszítik, keze-lába uszodai habszivacs. Hosszú útja közben részt vett egy esküvőn és egy indián ceremónián is. Kalandjait rajongók tízezrei követték és kommentálták, érkezését csütörtök este ünnepelték Victoria egy művészeti központjában.

A robot kalandjai a Facebookra is felkerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik