Tudomány

Minden grizzly cukorbeteg

Az elhízásukkor a téli álmuk idejére „megbetegszenek", és a tavaszi ébredésre már "meg is gyógyulnak" - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Ősszel nagyon meghíznak a hatalmas testű medvék (Ursus arctos horribilis), a hosszú alvás alatt diabéteszt lehet kimutatni náluk, viszont tünetmentesek – olvasható a Cell Metabolism című sejtélettani szaklapban ismertetett kutatásban.

A túlsúly az első ok

A túlsúly tehát nem feltétlenül okoz cukorbetegséget – vonták le a következtetést a kutatók. A 2-es típusú diabétesz jellemzője, hogy a szervezet alig reagál az inzulinhormonra. A túlsúly az első helyen áll a kór feltételezett okai között.

A Thousand Oaks-i Amgen gyógyszergyár Kevin Corbit vezette kutatócsoportja azt akarta kiderítetni, hogyan hizlalják fel magukat ősszel a grizzlyk anélkül, hogy krónikusan megbetegednének.

Azt fedezték fel, hogy a téli álom idején a grizzlyk szervezete alig reagál az inzulinra. Röviddel a téli alvás előtt, amikor az állatok az év során a legtöbb zsírt halmozzák magukra, még igen érzékenyek rá – írták Corbis és kollégái.

Ezután azonban egy PTEN jelű fehérje szinte teljesen kikapcsolja a zsírsejtek inzulinérzékenységét, hogy a szervezet zavartalanul használhassa fel a zsírt. Tavasszal azután ismét reagáltak a sejtek az inzulinra.

Csak zsírban tartalékolnak

A kutatók különféle életkorú, hím és nőstény grizzlyktől vettek szövetmintát októberben, januárban és májusban. A minták a zsírból, a májból és a vádli izmaiból származtak.

Megállapították, hogy a medvék kizárólag zsírban tárolják a télre szükséges tartalék energiát, nem a májban vagy az izmokban, mint más állatfajok.

A grizzlyk akár hét hónapon át is alszanak, ezalatt kizárólag a zsírt fogyasztják. Testhőmérsékletük közben alig tér el a normálistól. A kutatás eredményei megmutatták, milyen bonyolult a túlsúly és a cukorbetegség közti összefüggés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik