Tudomány

Európa üstökösre száll

Az emberiség először landolhat üstökösön - az európai Rosetta űrszonda pályára állt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko körül.

 Az üstökös az űrszonda felvételén. AFP

Az Európai Űrügynökség eszköze egy évtizedig utazott, hogy elérje a 6 és félmilliárd kilométerre lévő üstököst. Most pályára áll körülötte és követi útját a Nap felé – tudósít az AP hírügynökség. Novemberben egy leszállóegységet is küld az üstökös felszínére.

A Rosetta bizonyos egységeit magyarok tervezték. Az MTA mérnökével Bánlaki Stella beszélgetett.

A tudósok reménye szerint a Rosetta segít közelebb kerülni az üstökösök, csillagok és bolygók kialakulásának megértéséhez. „Az egész Naprendszer üstökösökből jött létre” – magyarázta David Southwood, aki közelmúltbeli nyugdíjazásáig az egész programot végigkövette. Egyes tudósok szerint a víz is üstökösök révén érkezett a Földre.

Az eredeti tervek közt szerepelt, hogy az üstökösről anyagmintát hoznak a Földre, de a NASA kihátrált a küldetés mögül, így erre nem kerül sor. A Rosetta egyébként háromszor megkerülte a Földet és egyszer a Marsot is, erre azért volt szükség, hogy elérje az 55 ezer kilométeres óránkénti sebességet.

 A darmstadti irányítóközpont vezérlőterme. AFP / Boris Rössler

„Karosszékből nézhetjük végig”, ahogy az üstökös por- és jégfelhőt bocsát ki és kialakul a csóvája – fejtette ki Southwood.

Olvasói sztorik