Tudomány

1,2 milliárd jelszót loptak el orosz hackerek

A példátlan mértékű adatlopás világszerte 420 ezer internetes oldalt érint, de azt nem közölték, hogy pontosan melyikeket.

Egy orosz számítógépes kalózcsoport mintegy 1,2 milliárd felhasználói nevet és jelszót lopott el amerikai és más külföldi társaságok honlapjáról – adta hírül a The New York Times című amerikai napilap.

A példátlan mértékű adatlopásra egy milwaukee-i vállalat, a világhálón történő biztonsági visszaéléseket kiszűrő Hold Security derített fényt. A hackertámadás világszerte 420 ezer internetes oldalt érint, hogy melyeket, arról a cég nem közölt információt.

A kedden közzétett jelentés szerint az orosz hackereknek egyúttal sikerült hozzáférniük mintegy 500 millió e-mail fiókhoz is. “A kalózok nemcsak amerikai vállalatokat vettek célba, hanem mindenféle internetes oldalt, amit csak elértek. Az érintettek között vannak a Fortune 500-as listán található vállalatok és az egészen kis honlapok is” – közölte az amerikai napilappal Alex Holden, a Hold Security alapítója, aki szerint ezeknek az internetes oldalaknak a többsége továbbra is sebezhető.

A The New York Times szerint a hackerek száma legfeljebb tucatnyi, huszonéves férfiakról lehet szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik