Tudomány

Mi változott Ozorán az óriási razzia óta?

A szervezőcsapat ugyan lecserélődött, az életérzés változatlan.

Az idei volt a tizenegyedik alkalom, hogy megrendezték az O.Z.O.R.A. Festivalt a Fejér megye határában elterülő több mint százhektárnyi magánterületen, Dádpusztán. A világ minden szegletéből érkeznek ide vendégek, ami koránt sem véletlen: ezeket az embereket nem csak a pszichedelikus zene szeretete köti össze, kiemelkedően fontos a környezettudatosság, az érzelmi intelligencia és a spirituális fogékonyság.

A két évvel ezelőtti brutális razzia nagy port kavart az online médiában és a televízió képernyőin egyaránt – talán ekkor került igazán a köztudatba Ozora. A végtelenül szabadszellemű fesztivált ekkor félezer rendőr lepte el, akik elsősorban külföldi lakóautókat szedtek szét kábítószer után kutatva. Az akció legfeljebb részben volt sikeres, ugyanis igazán nagymennyiségű drogfogás nem volt, összesen kevesebb, mint 60 embert állítottak elő a 30 000 fesztiválozó közül.

Nem csak ezért volt vízválasztó a 2012-es Ozora, hatására a szervezőcsapat jelentős része is lecserélődött. A régiek létrehozták Nógrád megyében azóta is nagy sikert arató SUN fesztivált, az újak igyekeztek bebizonyítani, Ozora közel sem az a fertő, aminek a média próbálja beállítani. Nagyon kíváncsi voltam, mi változhatott az elmúlt években, ugyanis a 2009-es és 2010-es fesztivált életem legmeghatározóbb élményei között tartom számon. Négy év után, ha csak rövid időre is, de visszatérhettem a földi paradicsomba.

.

Szerda este érkeztem Simontornyára vonattal, innen hivatalos partibusz vitt egészen a fesztivál bejáratáig. Felszállás előtt figyelmeztettek minket, még most szabaduljunk meg az esetlegesen nálunk lévő drogoktól, ugyanis mindenkit kipakoltatnak és keresőkutyákkal szagoltatják meg a csomagokat a rendőrök. Megjegyezték, eddig 50 embert állítottak elő birtoklás alapos gyanújával, szóval nem babra megy a játék. Szakadó eső, óriási villámok kísértek minket a főbejáratig, az ellenőrzés azonban talán épp a cudar időjárás miatt elmaradt. Később kiderült, nem mindenkinek volt ilyen szerencséje, Anna kolleganőmet másnap reggel már alaposan megnézték, a korábbi napon érkező ismerősök is arról számoltak be, tüzetesen átvizsgálták minden csomagjukat.

A belépő átvétele után az első utam a VIP kemping felé vezetett. Szervezők, előadók, különböző segítőszervezetek laktak itt, többek között Molnár Ádám is, aki a hazai és nemzetközi sajtókapcsolatokért volt felelős. A gigászi vihar miatt volt egy kis fejetlenség, a mennydörgés miatt felelőtlenség lett volna elindítani este 9-kor a nagyszínpadot, ráadásul a már folyóvá duzzadt vízátfolyások elképesztően megnehezítették a közlekedést a területen. A felmerülő problémák ellenére elképesztően kedves és közvetlen figurát ismerhettem meg Ádámban. Megtudtam, hogy nagyjából 17 ezren lehetünk a területen, ez a szám hétvégére könnyen 25 ezer körülire duzzadhat. Kaptam tőle sajtóanyagot és programajánlót is, biztosított róla, hogy éjfél körül elstartol a nagyszínpadi program is. Valóban így történt, valamivel 11 után alábbhagyott az eső, egyre többen mozgolódni kezdtek és a Main Stage felől érkező, pulzáló ütemek felé vették az irányt.

Fotók: Hír24/Pál Anna Viktória 

Nem csak az esztelen bulizásról szól ez az egész, rengeteg program közül válogathat, aki ellátogat Ozorára. Egy héten keresztül, 8 különböző színpadon, rendszerint 0-24 folynak a lekülönbözőbb előadások. Aki nem kimondottan kedveli az elektronikus psy-trance zenét, talál magának kifejezetten békés és harmonikus ambientet vagy elszállósabb dubot a Chill színpadon. A hatalmas fedett sátor alatt rengeteg vastag szőnyeg van leterítve, melyeket vastagon borítottak be a legfinomabb homokkal. Nem véletlen, hiszen a résztvevők jelentős része mezítláb közlekedik éjjel-nappal. A rengeteg ember ellenére is nagyon kevés a szemét, még cigarettacsikkeket sem látunk eldobálva. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a bejáratnál minden résztvevő kap szemeteszsákot és egy pici csikkgyűjtő műanyag tégelyt. A dolog nem csak mutatóban van, a hippik valóban nagyon odafigyelnek a környezetükre, nincs szemetelés, nincs lopás és rongálás, nincsenek összeszólalkozások vagy verekedések. Béke van, boldogság és szeretet.

Természetesen élőzenével is találkozhatunk, az experimentális fúziós világzenétől kezdve az alternatív vonalon át az ősi, indiai tradicionális népzenéig mindent megtalálunk a fesztiválon. Ha már sok a zenéből, benézhetünk a színházba, ahol nappal interaktív fizikai előadásokkal, éjjel filmvetítésekkel találkozhatunk. A cirkuszban tűzzsonglőrökkel, levegőakrobatákkal és egyéb flow művészeti ágak képviselőivel találkozhatunk és beszélgethetünk. Ha kedvünk tartja, kipróbálhatjuk magunkat ezekben az undergrund cirkuszi műfajokban is. A Chambok Ház minden nap számos érdekes előadást tartogat, így ha nem akadály az angol nyelv, a legkülönbözőbb ezoterikus, tudományos és bölcseleti témákban hallhatunk fellépőket.

 

A művészetek kedvelőinek is igazi Kánaán Ozora, az idei évben nagy újítás Mirador, a művészetek tornya. Ez egy olyan kilátó, amely rálátást ad egy alternatív vizuális világra, betekintést nyújt a művészek elméjébe, képzeletébe, világnézetébe és lelkébe – ezzel ablakot tárva magaslatokba és mélységekbe. Számtalan kézműves foglalkozással találkozhatunk, megtanulhatunk nemezelni, agyagozni, kerámiázni, kosarat fonni, pillekövezni, test festeni, ékszereket vagy homokszobrokat készíteni. Elsajátíthatunk különböző gyógyító technikákat is, ilyen a shiatzu, a vezetett relaxáció, a ma uri vagy a tibeti hangtál. A Piramisban mozgáskultúránkat fejleszthetjük, többek között acro jóga, aikido, hastánc, capoeira, flamenco, reggeli jóga, pilates vagy épp tradicionális balinéz tánc közül választhatunk a teljesség igénye nélkül. Az ingyenes foglalkozásokat hazai és nemzetközi mesterek vezetik, akik nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Nagyon sokat fejlődött az ozorai völgy infrastruktúrája, varázslatos összképét a jövőben nem csúfítja el a műanyag (toi toi) wc-k látványa sem. Idén több mint 450 környezetbarát wc került telepítésre, melyek nem vízöblítésesek és nem is kell őket üríteni. Az előzetes tervek szerint az esemény után a keletkezett salakanyag kiváltja a termőföldeken használt műtrágya több mint 80%-át. Emellett a “toitoi”-k napi kétszeri ürítése és szállítása is rengeteg szennyezéssel járt.

Az óriási terület lehetőséget ad arra, hogy akár saját autónk mellett építsük fel a táborunkat, így sokan visznek le asztalokat és székeket az alternatív otthonuk kialakításának érdekében. Lehet tüzet rakni és bográcsozni, annyi kaját és italt vihetünk be, amennyit nem szégyellünk, közel kétszáz zuhanyzó és számtalan ivóvízlelőhely van a fesztivál területén, melyek ugyancsak ingyenesen hozzáférhetők bárki számára. A bazársoron mindenféle ínyencséggel, ruhákkal és ékszerekkel találkozhatunk, de vannak kisebb magyar büfék, még egy vegyesbolt és zöldséges is helyet kapott a feszten.

 

A hangulat egyszerűen összehasonlíthatatlan bármelyik más hazai mainstream fesztivállal. Nincs képmutatás, mindenki mosolyog mindenkire minden különösebb ok nélkül, végtelenül segítőkészek egymással az emberek. Minden kontinensről érkeznek ide látogatók Japántól Észak-Amerikáig, a kisgyerekes családoktól egészen a 70 éves szuperaranyos hippimamáig mindenkit megtalálni. Ha önnek nem derogálnak a hippik, nem fél a sártól és kosztól, picit mindíg is bánta, hogy nem lehetett része a ’69-es woodstocki csodának, emellett szeret a természetben, nyugalomban pihenni… Mindenképp azt javaslom, látogasson el jövőre, győzödjön meg saját szemével, létezik egy hely Magyarországon, ahol valóban eltűnnek a szürke hétköznapok és a modern társadalmi problémák, marad a harmónia, béke és szeretet mindenek felett. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik