Tudomány

A Snapchat ellen száll ringbe az Instagram

Szabó Zsanett
Szabó Zsanett

2014. 07. 31. 00:18

A Facebook Slingshotja után újabb nehézúlyú versenyző készít felejtős képküldő alkalmazást: itt az Instagram Bolt nevű alkalmazása.

A Bolt (Villám) hasonlóan a Snapchathez és a Slingshothoz a felhasználó telefonszámát használja azonosításra. Videó- és képüzeneteket is küldhetünk vele, ezeket feliratozhatjuk is, illetve válaszolhatunk is szöveges felirattal.

bolt (videós üzenetküldő, bolt, )

A felejtős appok úttörő alkalmazása a rendkívül népszerű Snapchat volt, ennek lényege, hogy az elküldött képet vagy videót a címzett csak korlátozott ideig – néhány másodpercig – láthatja, utána az törlődik. Ez az intimebb, magánszférát jobban érintő felhasználási módoknak kedvez, mint pl. a sexting, illetve nem megismételhető, egyszeri pillanatok, hangulatok átadására való. A Snapchatet tavaly sikertelenül próbálta a felvásárolni a Facebook 3 milliárd dollárért, a most esedékes következő befeketési körben az erősödő konkurrencia ellenére is már tízmilliárdra értékelik a céget.

bolt (bolt, videós üzenetküldő, )

A Facebook múlt hónapban jött ki a Slingshot alkalmazással, ami annyival bonyolultabb a Snapchatnél, hogy van benne egy nehezen értelmezhető csavar: addig nem tudjuk megnézni az üzenetet, amíg nem küldünk mi is egy válaszüzenetet a feladónak – tehát úgy kell válaszolni, hogy még nem is láttuk az eredeti üzenetet. A Slingshot egyelőre nem is túl népszerű a felhasználók körében, kevesen használják. (A Facebook két évvel ezelőtti Snapchat-klónja, a Poke sem ért szép végén, idén, a Slingshot premierje előtt hivatalosan is beszüntették a szolgáltatást.)

Az Instagram Boltja teljesen különálló alkalmazás, semmilyen módon nem kapcsolódik az Instagram apphoz, csak annyiban, hogy abban reklámozzák majd, így szivárgott ki a múlt héten a létezése is, egy túl korai reklámban hirdette az Instagram, mint egy érintéses képküldő programot. A versenytársakhoz képest újdonság pl. hogy a küldés után pár másodpercig még meggondolhatjuk magunkat, és a telefon rázásával visszavonhatjuk az üzenetet – ha pl. tévedésből rossz címzettnek küldjük el az intim testrészeinkről készült képet.

A gyorsüzeneteket az Instagram tartalom alapján biztosan nem fogja szűrni, tehát akármilyen merész témájú fotó vagy videó megengedett, de a szpemeket igyekeznek majd kigyilkolni.

A Bolt egyelőre a legfontosabb piacon, az Egyesült Államokban nem elérhető, három országban jön ki kvázi tesztjelleggel: Szingapúrban, Dél-Afrikában és Új-Zélandon lehet letölteni. Az Instagram saját bevallása szerint azért választotta ezt a három országot, mert intenzív Instagram-felhasználók, erős közösségekkel és relatív elterjedtek az újabb Android-verziók.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.