Tudomány

A fűlegalizálás nem növelte a tinédzserek fogyasztását

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 07. 31. 12:49

Egy új tanulmány szerint nincs kapcsolat az elmúlt húsz évben tapasztalt növekedés és a marihuána gyógyászati célú felhasználásának bizonyos államokban való engedélyezése között.

Korábban a témában:

A kutatók összevetették az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) évenkénti felméréseit az amerikai fiatalok marihuánafogyasztásáról.

Egy százalék alatt

Az adatokat elemzéséből kiderült, hogy mindössze 0,8 százalékkal magasabb egy középiskolás diák marihuánafogyasztásának valószínűsége az előző harminc napban a gyógyászati célú fűfogyasztást engedélyező, mint az azt is tiltó amerikai államokban.

“Eredményeink nem támasztják alá azt a feltevést, hogy a marihuána gyógyászati célú legalizálása a középiskolások fűfogyasztásának emelkedéséhez vezet” – írta Mark Anderson, a Montanai Egyetem, Daniel Rees, a Coloradói Egyetem, és Benjamin Hansen, az Oregoni Egyetem kutatója.

Amerikában 21 állam és Washington város legalizálta a marihuána gyógyászati célú használatát, két állam, Colorado és Washington pedig engedélyezte a szer rekreációs használatát.

Két államban rekreációs céllal használható

A szövetségi törvények szerint a marihuána továbbra is illegális. A legalizálás egyes ellenzőit az aggasztja, hogy ezzel növekedhet a tizenévesek marihuánafogyasztása.

Az amerikai Drogfüggőség Országos Intézete (NIDA) alapította Monitoring the Future 1975 óta vizsgálja a tizenévesek drogfogyasztását. A 2013-ban megkérdezett végzős középiskolások 36 százaléka mondta, hogy fogyasztott marihuánát az előző évben, 6,5 százalékuk mindennap. A droghasználók aránya a végzősök között 1979-ben tetőzött 51 százalékkal, mélypontja 1992-ben volt, 22 százalékkal. Ezután lassan emelkedett, de 2011 óta nem mozdult el az akkori szintről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.