Tudomány

Mégsem a kutyáknak van a legjobb szaglásuk?

Az orr jó, de lehet, hogy még jobb az ormány.

Egy emlős szaglásának milyensége alapvetően azon múlik, hogy hány fajta gén szabályozza a szaglószervi receptorokat, melyek az orrüregbe ágyazódva azért felelnek, hogy a levegőben keringő molekulák szagáról jelentést küldjenek az agyba.

Nos, egy új kutatás 13 emlős faj genetikai állományát vizsgálva arra jutott, hogy az állatvilág roppant eltérő módon érzékeli a szagokat. Tízezer olyan gént találtak, melyek ezen érzékszerv működésért felelnek, azonban a 13 fajban csak három volt közös.

Ormányának mérete miatt talán nem is olyan meglepő, hogy az afrikai elefánt bír a legtöbb, összesen kétezer ilyen génnel, míg az emberek és csimpánzok beérik mindössze négyszázzal – igaz, a főemlősök inkább a látásukra támaszkodnak, ha a külső világ megfigyelése a feladat.

Az azonban a kutatókat is meglepte, hogy egy kutya “csak” ezer szaglószervi génnel rendelkezik, vagyis könnyen előfordulhat, hogy az elefántnak jobb az orra. Pontosabban az ormánya.

Fotó: Thinkstock

S bár ennek megállapításához egy szaglóversenyt kéne rendezni a két faj között, azt már tudjuk, hogy az elefánt nemcsak saját családtagjai között tud szag alapján különbséget tenni, hanem az Afrikában élő emberi törzsek között is: a maszájokat messziről elkerülik, míg a vakambákkal nincs bajuk – utóbbiak ugyanis nem szoktak rájuk vadászni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik