Tudomány

Dán géneken múlik a boldogság?

A brit tudósok szerint igen.

A Warwicki Egyetem közgazdászai még magukat is meglepték, mikor vizsgálódásaik során azt a következtetést kellett levonniuk, hogy egy adott ország annak függvényében szerepel jól vagy rosszul a nemzeti boldogságot mérő statisztikákban, hogy közeli vagy távoli genetikai rokonságban áll a dánokkal.

A kutatásunk figyelembe vette az olyan egyéb tényezőket is, mint a GDP, a kultúra, a vallás, a jóléti állam működése és a földrajzi viszonyok” – magyarázta a kutatócsoportot vezető Dr. Eugenio Proto, aki szerint további két bizonyíték is alátámasztja az eredményeket.

Bár a neurológusok még nem jutottak egyetértésre, egy részük szerint egy bizonyos gén rövid és hosszú változatától függ az egyének depresszióra való hajlama – nos, Dr. Proto összehasonlító elemzése szerint a dánok (és a hollandok) között van világszerte a legkevesebb genetikailag érintett személy.

Végül – és a brit tudósok számára ez volt a hab a tortán – összevetették az Egyesült Államokból érkező boldogsági eredményeket az adott területeken élők őseinek hazájával és szintén releváns összefüggést találtak: a szomorú országok sarjai az USA-ban is szomorúak maradtak, függetlenül jövedelmüktől.

Van esetleg az olvasók között Magyarországon élő dán (származású)? Hogy érzi magát?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik