Tudomány

Henteskampón végezték Hitler merénylői

Birodalmi katonatisztek épp hetven éve, 1944. július huszadikán próbálták meggyilkolni Adolf Hitlert. Ekkor Klaus Schenk von Stauffenberg, a német tartalékos haderők vezérkari főnöke robbantott pokolgépet egy tanácskozáson, a Führer lábánál, majd a Valkűr-hadművelet során társaival megkísérelte átvenni a hatalmat.

Hitlert tucatnyi alkalommal próbálták meggyilkolni, ám mindannyiszor eredménytelenül. A merénylők épp hetven éve, 1944. július huszadikán jártak legközelebb a sikerhez. Az összeesküvések zömét a jellemzően az arisztokráciából rekrutálódott német katonai vezérkar szervezte; az első tervek a hatalomátvételre már 1938 szeptemberében készen álltak, kidolgozásukban részt vett a hithű katolikus Klaus Schenk von Stauffenberg, ki utóbb a német tartalékos haderők vezérkari főnöke lett.

A sztálingrádi vereség után kapott igazán erőre a belső ellenállás. Egy tábornokok vezette társaság 1943 márciusában bombát csempészett a keleti frontra látogató Hitler Szmolenszkbe tartó gépére, ám a pokolgép nem lépett működésbe, majd 1944 nyaráig további három alkalommal próbálták meggyilkolni a Führert.

Legambiciózusabb tervük a Valkűr-hadművelet, mely szerint Hitler likvidálása és a náci kormány eltávolítása után Németország különbékét kötött volna a nyugati szövetséges erőkkel. 1944. július huszadikán, számos próbálkozást követően von Stauffenberg két bombát csempészett Hitler főhadiszállására, egy megbeszélésre. Épp a szerkezetek élesítésén ügyködött, amikor szólították a megbeszélésre.

Százezrek balszerencséje, hogy Stauffenberg még az afrikai háborúban, egy robbanásban elveszítette egyik szemét és karját, s a másik kezén is csupán három ép ujja maradt, így 1944 júliusában a Hitlernek szánt két pokolgép közül csak az egyiket tudta élesíteni. Ráadásul, mivel meleg volt az idő, a Führer nem vasbetonból készült bunkerében, hanem egy faházban tartotta a megbeszélést, így a későbbi detonáció nem hozta működésbe a másik szerkezetet. Azzal szintén nem kalkulálhattak az összeesküvők, hogy miután Stauffenberg egy telefonhívás ürügyén elhagyta a helyiséget, egy másik tiszt a vastag tölgyfaasztal alá rúgta a merénylő „bent felejtett” táskáját.

A robbanás így is négy emberrel végzett, ám Hitler karcolás nélkül úszta meg az esetet.

Stauffenberg odakint, hallva a detonációt, azt hitte, sikerrel járt, s kiadta a parancsot a hatalomátvételre.

Őt és a főszervezők egy részét még aznap este elfogták és kivégezték, további hétezer embert eztán tartóztattak le, közülük ötezret ki is végeztek, sokan kínvallatás után henteskampókon végezték.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.