Tudomány

Egyszer már leégett az Andrássy úti ház

Az Andrássy út 83-85. szám alatti épület, az egykori vasutas ház 1883-ban épült, az „új Budapest” dísze volt. A tetőszerkezete egyszer már leégett és beomlott.

A historizáló, francia reneszánsz stílusban készült négyszintes, négyudvaros lakóház 1882-1883. között épült Kauser József tervei alapján. A körönd délnyugati sarkát foglalja el, mivel három utca (az Andrássy út, a Felsőerdő sor és a Szív utca) és egy tér határolja, négy homlokzati síkja van. Ennek megfelelően egykor négy bejárata volt, de ma már ezek közül kettőt lezártak.

A legszebb utca

A pesti belvárost a Városligettel összekötő Sugár út építését a kiegyezés utáni első kormányfő, gróf Andrássy Gyula javasolta, hogy tehermentesítsék a zsúfolt, rosszul kövezett Király utcát. A tervezet a Deák tér és az Oktogon közötti szakaszon 3-4 emeletes, az Oktogon és a körönd (akkori nevén Kör tér) között 2-3 emeletes, a körönd és a Városliget között 1-2 emeletes, inkább villaszerű házak építését engedélyezte. Az út 1885-re készült el teljesen és ekkor kapta meg Andrássy Gyula nevét.

A Sugár út mentén lehetőség kínálkozott impozáns paloták építésére, ehhez tőkeerős befektetőkre volt szükség, köztük a Magyar Királyi Állami Vasút Nyugdíjintézetére. A nyugdíjintézet először a körtér észak-nyugati részén építtetett fel Petschacher Gusztáv tervei alapján 1880 és 1882 között egy neoreneszánsz bérházat. Ennek munkálatai idején vásárolták meg a szemközti telkeket is, az oda szánt épület terveinek elkészítésével Kauser Józsefet (1848-1919) bízták meg.

Kigyulladt és beomlott a tető

A házat 1883. november 1-jén adták át, akkoriban lakásoknak és irodáknak is otthont adott. Az 1940-es évektől több átalakítás, lakásleválasztás történt, 1943-ban a padlásteret irodákkal építették be. Az épület az államosítás után is a MÁV tulajdonában maradt egészen 1952-ig, amikor a tanács vette át. Az épületen a második világháborúig a szokásos állagmegóvó munkálatokat végezték, 1929-ben az Andrássy út felé néző tetőszerkezet kigyulladt, majd beomlott. 1958-ban tatarozták, állaga ezután leromlott, az épületet 1990-ben renoválták.

Az Andrássy út világörökségi részén álló palota területének mintegy negyede a felújításért cserébe 2000-ben egy cég tulajdonába került, a munkálatok azonban azóta sem valósultak meg, az épület állaga jelentősen leromlott. Kedd este pedig a tető ismét kigyulladt. A tűzzel órákon keresztül több mint száz tűzoltó harcolt, és bár a lángokat megfékezték, a tetőszerkezet teljesen megsemmisült.

Olvasói sztorik