Tudomány

MInden képzeletet felülmúlt az UV-sugárzás mértéke

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 07. 09. 21:32

A Föld felszínén valaha mért legerősebb, 43,3-as ibolyán túli (UV) sugárzást észleltek a bolíviai Andokban német és amerikai kutatók 2003-ban. A jelenségről most számoltak be.
Korábban a témában:

Közép-Európában az UV-sugárzás nyáron legfeljebb 8-9-es erősségű lehet, szélsőséges értéknek számít a 11. Már 8-as UV-szintnél kerülni kell a szabadban tartózkodást, a sugárzás ugyanis bőrrákot okozhat. A 2003 decemberében – az ottani nyár tetőpontján – a bolíviai Andokban mért 43,3-as sugárzás jóval meghaladja a korábbi csúcsértékeket. Például a 3400 méter magas, Hawaiin lévő Mauna Loa vulkánon is “mindössze” 24-es erősséget mértek – emlékeztetett Uwe Feister, a Német Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nathalie Cabrol, a SETI Intézet és a NASA Ames Kutatóközpontjának munkatársa és kutatócsoportja eredetileg a Marson lévőhöz hasonló körülményeket vizsgált. A kutatás részeként Bolíviában a chilei határhoz közel állítottak fel két sugárdózismérőt: a Licancabur vulkán 5900 méteres csúcsán és a közeli, 4340 méter magasan elhelyezkedő Laguna Blanca nevű tónál. 2003. december 29-én a hegycsúcson mérték a 43,3 erősségű ultraibolya-sugárzást.

A szakértők szerint az eredmény több tényező összejátszásából származik: ilyen faktor például a nagy magasság, a délben a tetőponton álló nap, az ózonszegény légtömegek és feltehetőleg az ózont károsító gázok, például a brómvegyületek áramlása. Az extrém magas sugárzáshoz hozzájárulhatott egy gigantikus napkitörés is: 2003. november 4-én ugyanis a valaha észlelt legerősebb kitörést regisztrálták. A kitörésekből származó részecskék kutatások szerint befolyásolhatják a légkört és károsíthatják az ózonréteget, amely a Földet az UV-sugárzástól védi.

A tudósok szerint lehetséges, hogy a trópusokon a következő évtizedekben a sztratoszférában – tehát 15-50 kilométeres magasságban – vékonyodhat az ózonréteg, ez pedig szélsőséges UV-sugárzási értékekhez vezethet. A 2003-as mérésről szóló tanulmány azért jelent meg ilyen későn, mert előbb ellenőrizni kellett az eredményeket, ehhez pedig újabb sugármérőt kellett felállítani. Az Egyesült Államok és Bolívia közötti feszültségek miatt a kutatók nem térhettek vissza az országba, ezért a műszereket a határ chilei oldalán helyezték el, vizsgálatuk végül 2009-ben zárult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.