Tudomány

Megtalálták az öntudat kapcsolóját?

Kikapcsolható az agy, mint egy számítógép.

Bár az ember már évezredek óta rendszeresen elveszíti, majd visszanyeri eszméletét – ezt hívhatjuk úgy is, hogy alvás -, a tudósok mindeddig nem tudták, hogy az agy mely része irányítja a folyamatot. Úgy tűnik, most sikerült azonosítani, méghozzá teljesen véletlenül.

Az amerikai George Washington University kutatói mély agyi stimulációval próbálkoztak egy epilepsziától szenvedő betegnél – abban reménykedtek, hogy sikerül kiszúrni, hogy az agy mely része okozza a rohamokat.

Tekintettel arra, hogy még soha nem részesítették mély agyi stimulációban, az orvosok az agy claustrum (magyarul zár) nevű részét is magas frekvenciájú elektromos jelekkel árasztották el, s ekkor váratlan dolog történt. A páciens mozgása és beszéde lelassult, s végül elvesztette az eszméletét, nem reagált külső ingerekre. Mikor az elektromos stimulációt felfüggesztették, a nő visszanyerte eszméletét, s elmondása szerint nem is emlékezett arra, hogy “kikapcsolták”.

Mivel mindössze egyetlen alanyról van szó, a kutatók nem mernek messzemenő következtetéseket levonni, azonban roppant bizakodóak, hogy végül áttörésként könyvelhetik el az öntudat megértése szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik