Tudomány

Egy hónapig volt víz alatt Cousteau kapitány unokája

Megdöntötte nagyapja víz alatt élési rekordját unokája, Fabien Cousteau: 31 napot töltött az Atlanti-óceán mélyén elhelyezett Aquarius nevű víz alatti laboratóriumban.

“Jól vagyok. Csak egy kicsit fáradt. Hiányoznak a barátaim és a családom” – mondta rövid nyilatkozatában az oceanográfus, amikor partot ért a Florida legdélibb részén lévő Islamorada szigeten helyi idő szerint délelőtt 10 órakor.

Kutatócsoportjával és filmesekkel élt június elseje óta az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Florida Keys szigetcsoport közelében a 20 méter mélyen fekvő laboratóriumban. Naponta órákat töltöttek búvárkodással, hogy tanulmányozzák a klímaváltozásnak a tengerek élővilágára gyakorolt hatásait, illetve azt, milyen hatással van a tenger mélyén törltött idő az emberi lélekre.

Két egyetem kutatói dolgoztak vele felváltva: az első két hét után a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) csoportját felváltották az Északnyugati Egyetem szakértői, akikkel Cousteau szerdán együtt tért vissza a felszínre. A busz méretű Aquarioson, amelyet a FIU működtet, egyszerre hat személy dolgozhatott. Az építményt egykor a NASA használta, hogy felkészítse asztronautáit az űrbéli magányra és súlytalanságra.

Az oceanográfus azt tervezi, hogy még a nap folyamán sajtóértekezleten számol be víz alatti élményeikről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik