Tudomány

A Facebook miatt kerültek börtönbe

Veszélyes lehet a Facebook, ha rosszra vagy rosszkor használják.

Elég szélsőséges eset, de megtörtént. Egy brit nő, Roya Saberi Negad Nobakht a barátait szerette volna meglátogatni Iránban, ahol szerencsétlenségére kiposztolta a Facebookra azt az észrevételét, hogy szerinte az ország és a kormánya “túl iszlám, ami nagyon szomorú”. Az iráni titkosszolgálat észrevette a posztot, és 20 év börtönbüntetésre ítélte a nőt, mert szerintük ez a nemzetbiztonság elleni bűncselekmény és sérti az iszlám szentségét. A férje sem járt jobban, amikor felesége után utazott, már vátrák a Shiraz-i reptéren, ahol azonnal letartóztatták bűnsegédlet miatt. Úgy tűnik, a férj megúszta a börtönt, a 47 éves nőnek azonban nem volt ekkora szerencséje. Mivel Iránban nincs brit nagykövetség, a svédek próbálnak segíteni a családnak a nő kiszabadítsában. 

Shantelle Twurley-t nemi úton terjedő betegséggel kezelték az egyik amerikai kórházban, amit nyilván nem szeretett volna nagy dobra verni. A volt barátja azonban úgy döntött, hogy ezt mindekivel tudtani szeretné, így belépve az orvosi nyilvántartásba, készített egy fotót Shantelle diagnózisáról, majd kiposztolta azt a Facebookon. Twurley pert indított a kórház ellen személyiségi jogok megsértése miatt, akik 25 ezer dollárt voltak kénytelenek fizetni neki érzelmi stressz, rosszindulat és hanyagság miatt. A bosszúálló ex pasit persze azóta is nyögi a meggondolatlanságát.

Tipikus bénaság, hogy a betörő a Facebook miatt bukik le. Nos, a 26 éves Nicholas Wig betört egy James Wood nevű ember (nem az)házába és hitelkártyákat, órát, készpénzt és egyéb értéktárgyakat lopott el. Nem volt sietős dolga, arra is szakított időt, hogy csekkolja a Facebook oldalát. Elkövette azonban azt a hibát, hogy nem lépett ki profiljából,a mire Wood viszonlyag hamar rájött. Írt egy üzenetet Wig falára, hogy ha vissza adja az elrabolt dolgokat, nem szól a rendőrségnek. Wing elment a találkozóra, ám Wood a rendőrséggel várta. Winget letartóztatták.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. Kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik