Tudomány

Gyorsul a net – már 4Mbps közelében jár az átlagos kapcsolat

Tavaly óta 24 százalékkal növekedett az internet sebessége a világon, a leggyorsabb kapcsolata a dél-koreai felhasználóknak van, de Csehország is az első 8-ban van.

Az Akamai negyedévenkénti State of the Internet (az internet állapota) jelentése szerint a világon jelenleg 3.9 Mbps az átlagos internetelérési sebesség, azaz heteken belül elérjük a 4 Mbps sebességet.

Az átlagos sebességek természetesen országoként is eltérőek. Messze a legjobb helyzet Dél-Koreában van, ahol 23.6 Mbps sávszélesség számít normálisnak. Ráadásul itt a legnagyobb – két és félszeres – az éves fejlődés is.

Dél-Koreát Japán és Hong Kong követi, utána jönnek az európai országok. Meglepő Lettország (6.) és Csehország (8.) előkelő helyezése is, bár itt a középmezőnyben már elég egyenletes az eloszlás, ezek az országok 10 Mbps körüli kapcsolatot használnak. Magyarország a 29. a listán, 7,5 MB/s sávszélességgel.

Érdekes, hogy nem mindenhol gyorsult az internet az elmúlt évben, 39 országban csökkent a sebesség, leginkább Nepálban, 28 százalékkal.

Jelenleg a világ internetezőinek 20%-a rendelkezik szélessávú (10Mbps feletti) interneteléréssel, 11%-a pedig 15Mbps felettivel, ami a 4K felbontású tévéadások továbbításához szükséges – Dél-Korea itt is a világ előtt jár, a felhasználók 60%-a lenne képes már most UltraHD adások fogadására.

Érdekes még, hogy a leggyorsabb mobilnet is Dél-Koreában van, a leglassabb pedig Argentínában. Megdöbbentő az grafikon, ami azt a trendet ábrázolja, ahogy a mobiltelefonokon egyre inkább eltörpül a hang alapú forgalom az adatforgalom mellett:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik