Tudomány

Megtalálták a legrégebbi emberi ürüléket

Korát 50 ezer évre teszik, amit pedig benne találtak, az sokkolta a tudósokat. Sok vita várható még a kupac fölött.

Antropológusok a spanyolországi el Salt nevű lelőhelyen egy neandervölgyi tábor kutattak, amikor az emberi kakihalomként azonosított leletbe botlottak. A minták környezetéből tudjuk, körülbelül 50 ezer éve távozott a mára kihalt emberszerű lény testéből.

Hogyan lesz egy ürülékkupac tudományos bréking? Egyrészt ez az eddigi legősibb emberi bélsár, mostanáig egy körülbelül 14 ezeréves darab tartotta a rekordot. Bár mimagunk nem vagyunk a neandervölgyiek egyenesági leszármazottai, de fajunk jó ideig élt egy területen a velük. Sőt, párosodtak is, amire bizonyíték, hogy az európai lakosság mintegy négy százalékában megtalálhatók neandervölgyi gének.

Ami viszont ennél is fontosabb, az csak a végtermék részletes vizsgálatával derült ki: eddig kizárólag húsevőnek ismert rokonunk növényi táplálékot is fogyasztott. A tudományos világ jó ideig boncolgatja majd a kakit, hiszen már most készen áll két elmélet az új megállapítás cáfolatára.

Vannak, akik szerint a neandervölgyi elfogyasztotta zsákmánya gyomrát, gyomortartalmát, innen származnak a növények a „hátrahagyott” mintában. Mások viszont úgy vélik, az ürülék nem is embertől, hanem medvétől származik, amely állat ugye közismerten növényevő…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik