Tudomány

Macskát égetnek, a Facebook meg hagyja

Folyamatos feljelentéseket kap a Facebookon az az agresszív vírus videó, amiben egy kismacskát gyújtanak fel idióták, ám a közösségi oldal szerint ez nem minősül agresszív tartalomnak.

Egy olvasónk figyelt fel arra a Facebook posztra, ahol egy kismacskát tesznek egy tálba, majd leöntik benzinnel és meggyújtják. A kiscica szenved, a felvétel készítői pedig röhögnek rajta. A videó végét erős idegzetű kollégánkkal nézettük végig, aki elmodta, hogy lehetett látni, hogy a kis állat még lélegzett, mikor ráközelítettek a videó végén.

Az olvasónk feljelentette a posztot a Facebookon, akik automatikus üzenetben értesítették 3 perccel később, hogy megvizsgálták a beérkezett panaszt, de szerintük az nem tartalmaz erőszakot ábrázoló tartalmat. Mostanra vele és velünk együtt közel 100-ra nőhetett a feljelentők tábora. A videó egyébként futótűzként terjed többek között az állatvédő oldalakon és rengetegen kommentelik.

Forrás: Facebook

“Jelentettem, magam részéről vagy ötvenszer, már kiírta a FB, hogy a jelentésemet nagyon komolyan fogják venni, de én nem hiszek nekik, ezért jelentettem egy párszor. Sajnos voltam olyan hülye, hogy nem állítottam le a videót. Tudom, attól, hogy nem nézem meg, még létezik a világban a kegyetlenség, csak ezt most hetekig nem tudom feldolgozni. Alig várom, hogy vége legyen a melónak. Haza megyek és reggelig puszilgatni fogom a macskáimat.” – írta olvasónk.

Szakértői segítséget kértünk, hogy megtudjuk, mennyire hibáztatható a Facebook az ilyen esetekben. Gombos Zsolt, az Online Marketing Akadémia társtulajdonosa és trénere kérésünkre elmodta, hogyan működik egy poszt feljelentése a közösségi oldalánál. 

Amikor a Facebookon jelent valaki privát felhasználóként valamilyen tartalmat, az először automatikus szűrökön keresztül megy át. Az automatikus szűrőknek vannak bizonyos fokozatai, amelyek alapján eldönti a Facebook, hogy a tartalmat eltávolítsa vagy sem. Ilyenkor felhívja a feljelentő figyelmét a Facebook, hogy bizony előfordulhat, hogy valaki valamit zavarónak talál benne, de mégsem teljesülnek az eltávolításához vagy letiltásához szükséges feltételek. Emiatt ők lehetőséget biztosítanak arra is, hogy mi határozzuk meg azt, amit látni szeretnénk, azaz egyes embereket letilthatunk a saját hírfolyamunkról.

Ami a konkrét esetet illeti: biztos vagyok benne, hogy csak idő (azaz órák) kérdése, hogy mikor törli a videót a Facebook. Lehetséges hogy bizonyos képkockák alapján a Facebook automatikusan ezt nem érzi sértő videónak, ám amikor majd a feljelentések száma elér egy kritikus küszöböt, akkor a rendszer villogni fog a megfelelő embernél, aki manuálisan azonnal le fogja tiltani a videót. Sőt, ilyenkor az is benne van a pakliban, hogy a videót feltöltő személyt bünteti a Facebook azzal, hogy (akár csak egy időre is) de felfüggeszti a profilját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik