Tudomány

Egymillió éves levegőt vizsgálnak

Az Antarktisz egymillió éves jegéből vett minták vizsgálatát tervezik japán kutatók, hogy annak segítségével következtethessenek a klímaváltozás várható hatásaira.

Jégbe zárva az egykori levegő számos összetevője megtalálható, a tudósok pedig ennek elemzésével, valamint az eddig összegyűlt adatok alapján vázolhatják fel a környezetben bekövetkező változásokat. A vizsgálatban a szigetország oktatási, kulturális, sport-, tudományos és technológiai minisztériumának fennhatósága alá tartozó japán antarktiszi kutatóexpedíció tudósai vesznek rész.

A kutatók 2006 és 2007 között háromezer méter mélyre fúrtak le a Déli-sarkvidéken a Dome Fudzsi bázisnál, ahonnan 720 ezer éves jégmintát gyűjtöttek. Az új terv szerint még mélyebbre fúrnak majd, hogy régebbi jégmintához jussanak.

A japán expedíciós főhadiszálláson a közelmúltban kezdték el a hatéves antarktiszi feltárási terv kidolgozását. A munka 2016-ban indulna és közben egy újabb, ötödik japán kutatóbázist is telepítenének a jeges földrészre. A hatéves kutatóprogram részleteiről várhatóan 2015 novemberében döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik