Tudomány

47 évet élt a világ egyik legjelentősebb informatikai lapja

Ma jelent meg az amerikai Computerworld utolsó lapszáma nyomtatott változatban, az újság ugyan elérhető lesz elektronikus formában, a gyűjtőknek ezentúl nem lesz mint a polcra tenniük.

A Bitport írta meg, hogy az Egyesült Államokban ma megjelenő lapszám lesz az utolsó, napra pontosan 47 évet élt az először 1967. június 21-én kiadott informatikai lap. Az amerikai kiadványt alig néhány hónappal az után szűntetik meg, hogy az IDG-t és magát a lapot alapító Patrick J. McGovern elhunyt.

Az online portálok és tablet magazinok világában szinte már elavultnak számítanak a nyomtatott kiadványok, az olvasói szokások megváltozásával pedig csökkeni kezdtek az eladott példányszámok és ezzel együtt a bevételek is. Az amerikai IDG próbálkozott az újság mengmentésével, formátumváltoztatással és a heti megjelenések ritkításával, de nem sikerült megmenti a lapot.

A tervek szerint augusztus elején érkezik a Computerworld digitális, táblagépre és desktopra optimalizált változata, amihez az előfizetők egy levélben küldött linken keresztül juthatnak hozzá – írja a bitport, majd hozzáteszi, hogy igen furcsa, hogy a mobil platform nem szerepel a fejlesztéssel megcélzott felületek között.

Az IDG magyar leányvállalata két éve szűnt meg, de lapokat – így a Computerworldöt is – licencpartnerként továbbra is kiadja a Project/029 Kft. A Bitport főszerkesztője, Dervenkár István korábban a hazai Computerworld főszerkesztője volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik