Tudomány

Nem csak rákot okoz, de függőséget is a napozás

A kulcs az endorfin boldogsághormon, amely a heroinhoz hasonló módon működik a szervezetben, ahogyan ezt egy legfrissebb kísérlet is bizonyította.

A Cell című folyóiratban közölt tanulmány szerint egy olyan vizsgálatot mutat be, amely laboratóriumi egerek bevonásával készült, de a kutatók szerint az eredmények az emberekre is érvényesek, mivel az UV-sugárzásra adott bőrreakció nagyon hasonló az egereknél és az embereknél.

Elvonási tüneteket is produkáltak

Az ultraibolya sugárzásnak való rendszeres kitettség fizikai függőséget és addiktív viselkedést váltott ki az egereknél. Az állatok még elvonási tüneteket – remegést, fogkocogtatást – is produkáltak, miután az endorfinok hatását blokkoló készítménnyel kezelték őket.

A kutatást vezető David Fisher, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Egyetem orvostudományi karának munkatársa szerint a napozás függőséget okozó természete közrejátszhat a bőrrákos esetek folyamatos növekedésében.

Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség – akár napozás, akár szoláriumozás révén -, a különböző bőrráktípusok, köztük a melanóma kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője.

Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint az egyesült államokbeli melanómás esetek száma legalább harminc éve növekszik, és idén nagyjából 76 ezer új esetre, valamint 9700, melanóma okozta halálesetre kell számítani.

A D-vitamin-termelésről nincs szó

Az UV-sugárzásból eredő halmozott károsodás idő előtti bőröregedést is okozhat, amely ráncok, petyhüdt bőr és barna foltok formájában jelentkezik.

A mostani vizsgálat során a kutatók leborotválták az egerek hátát és meghatározott – a barnuláshoz igen, de a leégéshez nem elegendő – idejű UV-fénynek tették ki őket hat héten át minden nap. Az egerek endorfinszintje egy héten belül megemelkedett.
John Overstreet, az Indoor Tanning Association vezető munkatársa szerint a tanulmány figyelmen kívül hagyja az ultraibolya fénynek való kitettség jótékony hatásait, amelyek közül a legkiemelkedőbb a D-vitamin-termelés.

“Azt is fontos megjegyezni, hogy a függőségnek nincs egy egyszerű definíciója. Bármit túlzásba lehet vinni, de az még nem jelenti azt, hogy függőségről van szó” – mondta Overstreet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik