Tudomány

Világvége! Meghalt a Facebook!

Rendszerhiba történt a közösségi portálon, hibaüzenet fogadta a látogatókat csütörtökön délelőtt világszerte. Nem közölték, hogy mi volt az oka.

„Sajnáljuk, valami elromlott. Dolgozunk azon, hogy javítsuk, amint lehet” – írta minden oldalán a Facebook. A mobilos alkalmazás sem működött.

Több külföldi híroldal is írt a leállásról, ami úgy tűnik, globálisan jelentkezett. A hiba a közösségi oldal minden funkcióját érintette, így a beépített “tetszik” és a “megosztás” gombok sem működtek a weboldalakon. A szolgáltatás körülbelül 15-20 perc elteltével állt csak helyre.

A felhasználók közben a többi nagy közösségi oldalon, például a Twitteren és a Google Plus-on adtak hangot elégedetlenségüknek.

A cég közleményében azt írta, hogy a bajt hamar sikerült orvosolniuk, a szolgáltatások pedig már 100 százalékosan működnek. Ezzel együtt a Facebook elnézést kért a kényelmetlenségért, amit a hiba okozott. A probléma okáról nem közöltek részleteket.

A kék oldal bűvöletében

A Facebook-használók a felmérések szerint kifelé fordulóbbak és önimádóbbak, mint akik kint maradtak a kék közösségi felületről. Minél több időt töltünk a Facebookon, annál kisebb lesz az önbecsülésünk (fokozott veszély a tinédzsereknek). Minél többször frissíti valaki a saját státuszát, azaz ír be valamit magáról-magának, annál alacsonyabb az önértékelése. 2011-ben (500 millió felhasználónál) minden 13. tag lépett be a Facebookra naponta. A 18-38 éves használók 48%-a kezdi úgy a napot, hogy, miután kinyitotta szemét, a Facebookra néz rá elsőként. Az USA-ban webezők 70%-a elérhető a Facebookon. Az amerikai emberek 57%-a többet beszélget online, mint a valóságos, fizikai találkozáskor. Amerikában a 25 év alatti korosztály 11%-a szakít meg szexuális aktust (49%-a pedig az étkezést) azért, mert elektronikus üzenete érkezett.

Legutóbb tavaly októberben akadoztak komolyabban a Facebook szolgáltatásai. Nem működött például a státuszfrissítés, a kijelentkezett felhasználók pedig nem tudtak visszalépni a rendszerbe.

Közben a mémgyár is beindult:


Innen: Zero

Ajánlott videó

Olvasói sztorik