Tudomány

Két fronton támadnak az iWiW-es adatlopók

Két oldal is megtalál bennünket azzal, hogy regisztráljunk, ha nem szeretnénk elveszíteni a nehezen megtalált iWiW-es ismerőseinket. Az egyiket a telefonkönyvünk érdekli, a másikat az e-mailes kontaktlistánk. Megkerestük őket és amíg a válaszra várunk, összeszedtük a fontosabb tudnivalókat.

Néhány napja kezdődött, hogy azzal bombázzák a jónépet, hogy lépjenek be az iWiW2-re, vagy hogy gyorsan regisztráljanak a mobiltelo.hu-ra és mentsék le az ottani képeket és kontaktokat, mert amint a magyar közösségi oldal leáll, elveszítenek mindent, ami eddig fontos volt számukra.

A mobiltelo ismerőseinken keresztül próbál rávenni arra, hogy csatlakozzunk az oldalra, de többet is ígér, hogy később majd SMS-ezhetünk is velük. Nem tudom, hogy ez kit kecsegtet, de az biztos, hogy ezért nem éri meg kitenni magunkat semmiféle adatlopásnak. Azt tudjuk, hogy a Facebook is elkezdte gyűjteni a telefonszámunkat és a Google is elkéri, de pont azért, hogy könnyebben tarthassák velünk a kapcsolatot, és ha valaki be akar törni a fiókunkba, azonnal jelezhessék.

A másik oldal az iWiW2, ami mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa, nem lop adatot, és egészen szívszorítóan írja le, hogy az ő célktűzése értünk van. Számukra fájó a gondolat, hogy egy ilyen nagyszerű kezdeményezésnek, mint az iWiW, nyoma sem marad, és tenni szeretnének azért, hogy a nehezen megtalált ismerőseinket ne veszítsük el. Belinkeltek a főoldalukra egy adathalászatról szóló, magyar nyelvű szócikket a Wikipédiáról, ezzel megalapozva komoly szándékaikat.

A tények azonban ellenük beszélnek. Az Index írta meg ma, hogy a regisztráció utáni másnap betörtek a levelézésükbe. Ami érdekessé teszi az adathalászok módszerét, az az, hogy “a Google adatai szerint egy németországi, stuttgarti IP-címről próbáltak belépni a gmail-es fiókba, méghozzá programozottan. Az IP-cím egyébként szerepel a HoneyPot nevű spamgyűjtő adatbázis feketelistáján.

Miután pedig megjelenik a sajtóban a hír, az újságíró kollégák (HVG) ilyen levelet kapnak:

Nem ez az első eset, hogy megpróbáltak adatokat lopni az iWiW-ről, 2010-ben meg nem nevezett személyek megpróbálták ellopni az iWiW felhasználók adatait, és azt több tízmillió forintért eladni, ám még mindezt megelőzve elfogta őket a rendőrség.

A mobiltel.hu-nak és az iWiW2-nek is írtunk levelet, amint válaszolnak, azonnal frissítjük a cikket, de őszintén szólva ennek kicsi az esélye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik