Tudomány

Mi köze a Facebooknak az SMS-eimhez?

Nemrég elindítottunk egy kezdeményezést, aminek a célja, hogy olvasóink technikai jellegű kérdéseit neves hazai szakértőkkel vitassuk meg, és a válaszokat cikkben vagy privát levélben küldjük el a kérdezőknek. Egyik olvasónk olyan problémára mutatott rá, ami mindannyiunkat érdekelhet.

Egy hete írtunk arról, hogy annak érdekében, hogy még pontosabb hirdetéseket tudjon adni, figyel minket a Facebook, ígya böngészéseinket, az alkalmazásletöltéseinket és nagyjából mindent, amit a neten csinálunk. Egyik olvasónknál ez végképp kivágta a biztosítékot, szerette volna megtudni, hogy elkerülhető-e, hogy a közösségi oldal teljesen behálózza az életünket, így írt nekünk egy levelet.

Monica: A problémám lényege az, hogy a Google Playről, appstore-ról letöltött Facebook appban nem lehet használni az üzenetek részt. Magyarán nem engedi megnézni az üzeneteidet a telefonodon, ha nem töltöd le a messenger alkalmazást, ami pedig a következő elképesztő pofátlanságot műveli: hozzáférést kér a telefonodon az SMS-eidhez, contact listádhoz, média file-okhoz, kamera/mikrofon, egyszóval mindenhez. Kérdezem én és még sokan: Mi köze van a Facebooknak az sms-eimhez és a contact listámhoz? Miért nem állítjuk már le végre az olyan appok működését, amelyek olyan dolgokhoz kérnek hozzáférést amihez semmi közük?

A kérdésre az Online Marketing Akadémia egyik alapítója és trénere Gombos Zsolt adott választ.

A felhasználó kezében a döntés, hogy milyen alkalmazásokat telepít és használ az okostelefonján. A cégek számára egy mobilban rengeteg érdekes adat van, amit próbálnak megszerezni, és a felhasználó hozzájárulásával használni különböző értékesítési célokra.

Szerintem ezen nem kell felháborodni, az ingyenesen letölthető és használható alkalmazást a cégek elsősorban ezért fejlesztik, az hogy másodsorban ez a felhasználó számára is hasznos vagy éppen érdekes (a cég szempontjából nézve), másodlagos. (Bár nyilván a felhasználó csak abban az esetben tölti le és használja az alkalmazást, ha neki ez valamilyen szempontból megéri, vagy legalábbis így érzi.)

Ha valaki tudatosan használja a mobilját, akkor megfontolja, hogy milyen alkalmazásokat telepít, és kinek milyen hozzáférést ad. A döntés végsősoron a kezünkben, felhasználók kezében van.

A konkrét alkalmazással kapcsolatban pedig logikus, hogy ennyi mindenhez kér hozzáférést, hiszen az applikáció az ismerőseinkkel való ingyenes kapcsolattartásra szolgál. Ha nincs hozzáférése például a médiafájlokhoz, nem lehet küldeni az alkalmazással képet, videót. Ha nincs hozzáférése a mikrofonhoz, nem tudunk hangüzenetet küldeni. És így tovább.

Nem osztom tehát azoknak a véleményét, akik felháborodnak ezen, hiszen hozzá kell szokni, ingyen ebéd nincs, vagy másképpen: ingyen sajt csak az egérfogóban van. Ha egy alkalmazásért nem pénzzel fizetünk, akkor az adatainkkal. Hozzáteszem, nincs ez másképpen a Facebook webes felületével sem, ott is ugyanez a helyzet, mindenki gondoljon csak bele mi mindent tudhat róla a Facebook, miközben “elvileg ingyen” használja a rendszert, átlagban napi 3 órát.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. Kérdésedet a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik