Tudomány

Amorf kijelzők a Sharptól

A Sharp olyan kijelzőt jelentettt be, ami tetszőleges alakban előállítható. A technológiára az okosórák és más, egyre kevésbé téglatest alakú kütyük korában egyre nagyobb szükség van.

Eddig nem állt rendelkezésre olyan technológia, amivel pl. szabályos kör alakú kijelzőt lehetett készíteni, a gyártók általában takarással vagy más trükkökkel próbálják kereknek eladni készülékeik kijelzőit. A Free-Form Display fantázianevű kijelzőtechnológia segítségével azonban bármilyen forma elkészíthető.

Az igazán futurisztikus, sci-fikben gyakran látott eszközök nem egyenes, hanem általában erősen kerekített szélűek. A valóságban a kijelzők sokkal szögletesebbek, ráadásul szélüket peremmel takarják el, hogy a szükséges elektronika jobban elférjen. A Sharp azonban a kijelzőt hátára/belsejébe szereli a szükséges áramköröket.

A Sharp bemutató képein főleg járműkijelző-tanulmányokat mutat be, de a felhasználási kör természetesen nem korlátozott.

Egyelőre nincs információ arról, mikor érhető el a technológia sorozatgyártásra, de az biztos, hogy a készülékgyártóknak szoftveresen is fel kell készülniük a szabálytalan alakú kijelzők meghajtására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik