Tudomány

Amerikai légy rágta a Mona Lisa modelljét

Nagy talány, hogyan lakmározhatott a milánói hercegnő holttestén egy Amerikában őshonos légy az Újvilág felfedezésének éveiben.

II. Alfonz nápolyi király leánya, Izabella első unokatestvéréhez, Gian Galeazzo Sforzához, Milánó hercegéhez ment feleségül 1489-ben. Leonardo da Vinci 1482-től dolgozott a milánói udvar művészeként, így sokak szerint nem kérdés, hogy a hercegné és nem Lisa Gherardini del Giocondo volt a híres modell. Izabella 54 évesen, 1524-ben hunyt el, amelyhez vélhetően nagy mértékben hozzájárult egy szifiliszre szedett, higany alapú gyógyszer – írja a Múlt-kor.hu.

Az igazán meglepő viszont az, hogy Izabella koporsójában, közel a koponyához a fekete katonalégy két lárváját találták a kutatók. Mindeddig úgy vélték, a főként bomló szerves anyagban élő és szaporodó faj az amerikai kontinensről származik, és csak az 1900-as évek első felében bukkant fel Európában. Tény, hogy Európában 1926-ban írták le először.

Való igaz, hogy a koporsót korábban sírrablók is felnyitották, ám addigra már csupán a néhai hercegnő puszta csontváza volt ott. A rovar akkor nem kerülhetett oda.

A rejtély megoldására három forgatókönyv kínálkozik. A légy az eurázsiai kontinensen is élhetett, azonban csak 1926-ban fedezték fel. A koporsóban talált faj csupán a fekete katonalégy egy közeli rokona. A legvalószínűbb azonban az, hogy a lárvák az Újvilágból érkezhettek az első gályák egyikén, akár egy döglött patkányban. Innen juthattak valamilyen módon – talán romlott élelmiszeren keresztül – a hercegné testébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik