Tudomány

Olasz presszókávé a Nemzetközi Űrállomáson

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2014. 06. 16. 09:47

A kávé hiányzott legjobban a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajósoknak, de ez a probléma is megoldódott – egy olasz cég igazi, kompromisszumok nélküli presszókávéfőzőt készített számukra, írja a Huffington Post.

370 kilométer magasan, gravitáció nélkül nem olyan egyszerű feladat presszókávét főzni. Az olasz Lavazza vállalkozott a probléma megoldására. A kávéfőző kapszulával működik, a lefőtt kávé csésze helyett zacskóba kerül, amiből az űrhajósok szívószállal fogyaszthatják el azt – tárta fel a részleteket a brit lap. Az űrállomás után ISSpresso-nak keresztelték el a gépet. Az asztronauták választhatnak, hogy presszókávét vagy hosszúkávét szeretnének inni, de akár teát is főzhetnek.

A kávéfőzőt novemberben Olaszország első női űrhajósa, Samantha Cristoforetti viszi fel magával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.