Tudomány

Ilyen is lehetett volna az internet

Megjelent az alternatíva, amit 1960 óta fejlesztettek.

Mikor annak idején útjának indították a Project Xanadu fantázianevű programot, nem tűnt kétségesnek, hogy megváltoztatja a világot: ez volt az első alkalom, hogy az emberiség megpróbálkozott a hiperszöveggel, amit hiperhivatkozások kötöttek össze – manapság ezeket egyszerűen linkeknek hívjuk.

Teltek-múltak a napok és hónapok, de végre valahára, 54 év után megjelent a szoftver – három évtizeden múlt csak, hogy a HTML helyett ma nem ezt a rendszert használjuk, hogy szövegeket linkeljünk.

Elrontottuk a 80-as években és elszalasztottuk a lehetőségünket” – nyilatkozta a projektet alapító Ted Nelson. Bár az internetet nincs már esélye megreformálni, abban reménykedik, hogy a Xanadu még képes lehet azokat a formátumokat legyűrni, melyek a nyomtatott lapokra próbálnak hasonlítani, mint például a PDF.

Nektek hogy tetszik a régiúj rendszer?

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértot aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. A kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik