Tudomány

A román tophackert Amerikában is megvádolták

Feltörte Colin Powell levelezését, és Bush festményeit is Lazar Marcel Lehel küldte el a médiának; jelenleg Romániában tölti hétéves börtönbüntetését.

Vádat emelt az egyesült államokbeli Virginia állam vádesküdtszéke egy román hacker ellen, mert feltörte amerikai kormányzat magas rangú tisztviselőinek, illetve két korábbi elnök rokonának a közösségi oldalát, illetve adatokat lopott el elektronikus postájukból.

A hírszerzési főnök levelezését is feltörte

A Guccifer és Micul fum (Kis füst) álnéven működő Lazar Marcel Lehelről van szó, aki feltörte a román hírszerzési főnök elektronikus postafiókját is. Az egykori taxisofőr a múlt héten vonult börtönbe Romániában, hogy letöltse a hasonló romániai akciói miatt kiszabott hétéves büntetését.

A romániai tárgyalás során nem került szóba, hogy állítólag amerikai állampolgárok oldalait is feltörte volna – mondta a román ügyészség egy munkatársa, aki jól ismeri az ügyet, de kérte neve elhallgatását. A nyilatkozó közölte, nem tudnak arról, hogy érkezett volna bármilyen amerikai kérés a férfi kiadatására.

Peter Carr, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az Egyesült Államok kéri-e majd a férfi kiadatását az amerikai tárgyalásra.

Szerelmeslevelektől a borotválkozós képekig

Az internetes kalóz áldozatainak lajstromán a romániai közszereplők mellett megannyi külföldi személyiség is volt. Ő törte fel többek között Colin Powell volt amerikai külügyminiszter elektronikus postafiókját, és ő hozta nyilvánosságra a Corina Cretu román szociáldemokrata európai parlamenti képviselő Powellnek küldött szerelmes leveleit. Az amerikai politikus emiatt magyarázkodásra kényszerült.

Értesülések szerint a hacker hozzáfért a Bush és a Rockefeller család tagjainak, valamint Steve Martin színésznek a személyes leveleihez és dokumentumaihoz is. Az egyik világhálón közreadott személyes jellegű információ az a fénykép volt, amelyen George W. Bush volt látható kórházi ágyán. Egy másik felvételen a Bush által festett önarckép szerepelt, ami különösen sok érdeklődött vonzott az interneten. A román hacker közreadott egy olyan fényképet is, amelyen az egykori amerikai elnök a fürdőszobájában borotválkozik.

A hacker a felvételeket elektronikus postán továbbította különböző média szervezetekhez, és a küldemények némelyikére rátette álnevét, a Guccifert  – derült ki az ellene benyújtott vádiratból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik