Tudomány

Alzheimer-kór, rák, allergia – az alumínium a hibás

Az osztrák egészségügyi miniszter szerint a lehető legkevesebbet kellene érintkezni az alumíniummal.

Az alumínium egészségkárosító mellékhatásaira hívta fel a figyelmet az osztrák egészségügyi minisztérium egy új kutatás eredményei alapján. A fémet régóta összefüggésbe hozzák az Alzheimer-kór, a mellrák és az allergia különböző formáinak kockázatával. Alois Stöger egészségügyi miniszter szerint a lehető legkevesebbet kellene érintkezni az alumíniummal, mert már annyira elterjedt, hogy ételekben, vízben, kozmetikumok és gyógyszerek sokaságában is megtalálható, és ez a felhalmozódásához vezethet. A hosszú távú hatások egyelőre nem ismeretesek.

Alumíniummérgezés ugyan ritkán fordul elő, ám az említett fémet tartalmazó izzadásgátlók, rúzsok, szájfények, savlekötők használata, az ételek és a víz fogyasztása olyan együttes hatással lehet, hogy a felhalmozódott alumínium mennyisége többszörösen is meghaladhatja a megállapított határértéket, amely testsúly-kilogrammonként egy milligramm. A figyelmeztetés közzététele előtt a minisztérium konzultációra hívta a Bécsi Orvosi Egyetem, az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) és a német Kockázatértékelési Intézet szakembereit.

Az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a lehető legritkábban használjanak – többek közt – alufóliát nagy savtartalmú ételek tárolásához és elkészítéséhez, ne igyanak alumínium italosdobozból, ha törés vagy repedés látható rajta, és alumíniummentes izzadásgátlót vásároljanak. Az alumíniumtartalmú szereket semmiképpen sem szabad sebes bőrfelületen alkalmazni, és gyermekeknek nem ajánlják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik