Tudomány

Először vizsgázott számítógépes program sikeresen a Turing-teszten

Történelmi pillanathoz érkezett a mesterséges intelligencia fejlődése: először ment át  számítógép a Turing-teszten. Az áttörést egy magát 13 éves ukrán fiúnak kiadó orosz csetprogram érte el.

Szombaton egy londoni versenyen a magát Eugene Goostman nevű ukrán kisfiúnak kiadó program sikeresen elhitette a bírák egyharmadával, hogy valódi ember, ezzel az orosz Vladimír Veszelov és az ukrán Eugen Demcsenkó által készített program lett a világon az első, ami átment a Turing-teszten.

A Turing-tesztet Alan Turing angol matematikus írta le 64 évvel ezelőtt, a mesterséges intelligencia kutatásának hajnalán. A vizsgálat annak eldöntésére szolgál, hogy egy számítógép intelligens-e. Turing szerint akkor mondhatjuk intelligensnek a gépet, ha egy vizsgálatot végző személy nem tudja megkülönböztetni azt egy embertől.

A teszt néhány perces verbális kommunikációból áll, amit a vizsgáló a számítógéppel illetve egy igazi emberrel is lefolytat. Természetesen a számítógép és az ember is igyekszik emberként viselkedni és válaszolni a kérdésekre. A számítógép akkor teljesíti a tesztet, ha a vizsgáló nem tudja egyértelműen kiszúrni, melyik beszélgetőpartnere volt a gép.

Turing szerint ha az átlagos tesztelő 70 százalékos pontossággal meg tudja mondani a különbséget, akkor a gép nem intelligens, tehát a gépnek az esetek 30%-ában át kell tudnia verni az alanyt. Eugene Goostman eredménye 33% volt, így ha hajszállal is, de átment a vizsgán.(A program már 2012-ben is 29%/ot ért el egy másik versenyen, de az még kevés volt.)

Természetesen a program alkotói több apró trükköt is használtak. Az, hogy 13 éves ukrán kisfiút próbáltak utánozni, lehetővé tette, hogy a tesztelők ne foglalkozzanak a pontos nyelvtani formákkal, mondatszerkezetekkel – a gép tehát kicsit törve beszélt angolul, de ez nem volt probléma. A 13 év pedig megbocsáthatóvá teszi, hogy a válaszoló nem tudhat mindent a világról, ugyanakkor van önbiozalma hozzá, hogy minden kérdésre megpróbáljon válaszolni.

A versenyt évente rendezik meg Londonban, a mostani éppen Alan Turing halálának 60. évfordulójára esett. Turing egyébként azt jósolta, hogy 2000-ben egy 100MB tárkapacitással rendelkező számítógép már meg tudja csinálni a tesztet. Míg a technikai fejlődést alábecsülte, a mesterséges intelligencia fejlődése elmaradt a várttól, így szerencsére a mostani eredmény sem jelenti azt, hogy nemsokára gondolkodó gépek veszik át az uralmat az emberek felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik