Tudomány

Először vizsgázott számítógépes program sikeresen a Turing-teszten

Szabó Zsanett
Szabó Zsanett

2014. 06. 09. 14:28

Történelmi pillanathoz érkezett a mesterséges intelligencia fejlődése: először ment át  számítógép a Turing-teszten. Az áttörést egy magát 13 éves ukrán fiúnak kiadó orosz csetprogram érte el.

Szombaton egy londoni versenyen a magát Eugene Goostman nevű ukrán kisfiúnak kiadó program sikeresen elhitette a bírák egyharmadával, hogy valódi ember, ezzel az orosz Vladimír Veszelov és az ukrán Eugen Demcsenkó által készített program lett a világon az első, ami átment a Turing-teszten.

turing teszt (számítógép, )

A Turing-tesztet Alan Turing angol matematikus írta le 64 évvel ezelőtt, a mesterséges intelligencia kutatásának hajnalán. A vizsgálat annak eldöntésére szolgál, hogy egy számítógép intelligens-e. Turing szerint akkor mondhatjuk intelligensnek a gépet, ha egy vizsgálatot végző személy nem tudja megkülönböztetni azt egy embertől.

A teszt néhány perces verbális kommunikációból áll, amit a vizsgáló a számítógéppel illetve egy igazi emberrel is lefolytat. Természetesen a számítógép és az ember is igyekszik emberként viselkedni és válaszolni a kérdésekre. A számítógép akkor teljesíti a tesztet, ha a vizsgáló nem tudja egyértelműen kiszúrni, melyik beszélgetőpartnere volt a gép.

turing-teszt (mesterséges intelligencia, )

Turing szerint ha az átlagos tesztelő 70 százalékos pontossággal meg tudja mondani a különbséget, akkor a gép nem intelligens, tehát a gépnek az esetek 30%-ában át kell tudnia verni az alanyt. Eugene Goostman eredménye 33% volt, így ha hajszállal is, de átment a vizsgán.(A program már 2012-ben is 29%/ot ért el egy másik versenyen, de az még kevés volt.)

Természetesen a program alkotói több apró trükköt is használtak. Az, hogy 13 éves ukrán kisfiút próbáltak utánozni, lehetővé tette, hogy a tesztelők ne foglalkozzanak a pontos nyelvtani formákkal, mondatszerkezetekkel – a gép tehát kicsit törve beszélt angolul, de ez nem volt probléma. A 13 év pedig megbocsáthatóvá teszi, hogy a válaszoló nem tudhat mindent a világról, ugyanakkor van önbiozalma hozzá, hogy minden kérdésre megpróbáljon válaszolni.

A versenyt évente rendezik meg Londonban, a mostani éppen Alan Turing halálának 60. évfordulójára esett. Turing egyébként azt jósolta, hogy 2000-ben egy 100MB tárkapacitással rendelkező számítógép már meg tudja csinálni a tesztet. Míg a technikai fejlődést alábecsülte, a mesterséges intelligencia fejlődése elmaradt a várttól, így szerencsére a mostani eredmény sem jelenti azt, hogy nemsokára gondolkodó gépek veszik át az uralmat az emberek felett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.