Tudomány

Hamarosan a fejlesztők kezében a térben látó új Google tablet

Négy hónappal a hasonló telefon után a Google térérzékelős tabletet készített. Bár kereskedelmi forgalomba még ez sem kerül, a Glasshoz hasonlóan fejlesztők számára még idén kiadják az első néhány ezer darabot.

A Project Tango első fecskéje egy februárban bemutatott telefon volt, ami még meglehetősen kísérleti stádiumban volt, fejlesztőkhöz sem jutott el szélesebb körben, csak 200 darabot terítettek. A technológia azóta sokat fejlődött, hamarosan piaci forgalomba is kerülhetnek a 3D érzékelős eszközök.

A technológia lényege az, hogy a telefont vagy tabletet különböző oldalain több szenzorral – normál és infravörös kamerákkal, mozgás- és mélységérzékelővel – szerelik fel, így képes leképezni 3 dimenzióban az őt körülvevő világot. Meg tudja pl. tanulni a helyiségek geometriáját (alapvetően beltéri felhasználásnak van értelme) így a Google térképein egyre többször előforduló geometriai modellel leírt épületvázak belsejének feltérképezésére is alkalmas.

A Google az Nvidiával (elsősorban korszerű grafikus processzorai révén ismert számítástechnikai vállalat) dolgozik együtt az eszköz tervezésében, de a projekt gyökerei a Motorola eladásakor a Google által megtartott egyik kutatórészlegből erednek. 

A tablet 7 collos, Tegra K1 processzort és 4GB RAM-mal és 128GB tárhellyel rendelkezik, kijelzője 1920×1080 pixeles, 4.4-es Android fut rajta. A fejlesztőknek szánt tablet még nyáron elérhető lesz 1,024 dolláros áron, a tervek szerint négyezer darabot készítenek belőle és a júniús végén tartandó Google I/O fejlesztő konferencián mutatják be. A nagyméretű teszt célja az, hogy egyrészt megismertessék a technológiát a fejlesztőkkel, másrészt további felhasználási ötleteket gyűjtsenek be.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. A kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik