Tudomány

Gratulálunk, új jogod van!

Itt a felejtéshez való jog - de mi az és mit csinál?

Május elején az Európai Unió úgy döntött, hogy a polgárainak igenis joga van ahhoz, hogy az internetes vállalatok kérésre elfelejtsék őket, eltávolítsák az olyan személyes vagy egyéb információkat, melyek “inadekvátak, irrelevánsak vagy már nem relevánsak, esetleg az eredeti célhoz képest feleslegesen nagy mennyiségben lettek feldolgozva“.

Amennyiben tehát a nevedre rákeresve úgy érzed, hogy a fent leírt feltételeknek megfelelő eredményre bukkantál, nincs más dolgod, mint fényképes igazolványod másolatát feltöltve megkérni a Google-t, hogy az a keresési eredmény a továbbiakban ne kerüljön elő. Ez a fejetéshez való jog.

Gyakorlásához a Google össze is rakott egy űrlapot, ahol az ember (feltéve, hogy az EU polgára) megigényelheti a digitális törlést. A Reuters jelentése szerint az első 24 órában nagyjából 12 ezren éltek a lehetőséggel – vagyis percenként 20 kérvény érkezett. Maga a cég nem kívánta nyilvánosságra hozni a konkrét adatokat.

Fontos észben tartani, hogy a törlés nem automatikus, a Google minden egyes kérelmet egyedileg bírál el. Ráadásul, még amennyiben jogosnak is gondolja a jog gyakorlását, az EU döntését betűhűen tartja be, vagyis az internetes óriás csak az Unión belüli eredményeket fogja megszűrni, a központi, Google.com domén érintetlen marad.

A cég ezzel a megoldással olyan, mint a mesebeli okos lány, aki hozott is ajándékot meg nem is – el is tünteti a keresési eredményt meg nem is. De inkább nem is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik