Tudomány

Ingyenes metróhasználatot szeretnének világszerte

Rengeteg nagyváros küzd a végeláthatatlan dugókkal és a rossz levegővel. A tömegközlekedés széleskörű népszerűsítése mindkét problémára megoldást nyújtana, próbálkozások pedig világszerte történnek.

A leggyorsabb, legtisztább városi tömegközlekedési eszköz a metró. A magas beruházási költség ellenére hosszútávon megtérül a kiépítés, hiszen nem rontja a város látképét, a teljesen elektromos földalatti közlekedés pedig teljesen környezetbarátnak mondható.

Bármelyik város hálózatát szeretnénk használni, az utazás első feltétele a jegyváltás. Különböző kedvezményekkel mindenhol találkozunk, elsősorban a kisgyerekek és nyugdíjasok azok, akik ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást. Idén például Londonban nem csak a 6 év alattiak, hanem 11 éves korig terjesztenék ki az ingyenességet, az USA néhány államában testmagasságtól teszik függővé a jogosultságot.

Az utóbbi hónapokban nem sok jót hallunk az orosz kormány intézkedéseiről, pedig vannak építőjellegű ötletek! Az egyik moszkvai metróállomására egy olyan különleges masinát telepítettek, amely egy kis testmozgásért cserébe jeggyel honorálja a sportosabb utasokat. A Vystavochaya állomáson lévő automata 30 guggolást vár el 2 perc alatt, és már jön is az utazásra jogosító szelvény. A kezdeményezés fő célja, hogy rávegye az embereket a sportolásra és népszerűsítse a téli ötkarikás játékokat, melyet idén februárban rendeztek meg Szocsiban. Az orosz olimpiai bizottság elnöke szerint nagyon fontos rámutatni arra, hogy a téli olimpia nem csak egy nemzetközi verseny, amit nézhetünk a tévében, hanem egy olyan esemény is, ami be is vonja az embereket a sportos életmódba.

Pekingben a levegő szennyezettsége tartósan az egészségügyi határérték többszöröse fölött van, ennek következtében az iskolákban tanítási szüntetet rendeltek el, az idősebbeknek pedig azt javasolják, ne hagyják el otthonukat. A város vezetése rengeteg pénzt öl a folyamat visszafordítására, a belvárosi gyárépületeket leállítják, támogatják az elektromos autóvásárlásokat, népszerűsítik a tömegközlekedést. December elején 40 pekingi metróállomáson jelentek meg petpalack-visszaváltó automaták, a műanyaghulladékért cserébe – mennyiségtől függően – akár ingyen jegyhez is juthatunk. A gép 0,05 – 0,1 jüant von le egy palackért, ez a jegy árának 5 százaléka.


Így néz ki az autómata – forrás: chinadaily.com

Az érintés nélküli kártyákkal (NFC) üzemeltett beléptető rendszerek itthon is kiépítés alatt állnak, San Franciscoban és New Jerseyben már jó ideje használják őket. A dolgot úgy kell elképzelni, hogy ha egy tízes “tömbjegyet” veszünk, kapunk egy chippel ellátott kártyát, a metrókapun való átlépéskor pedig eggyel nő a felhasznált utazások száma. Corey Benninger és Max Sobell biztonsági specialisták, akik könnyedén rámutattak a rendszer sérülékenységére: A beléptető kapu annyit vizsgál, van-e még a 10 lehetőségből hátra valamennyi, ha igen, átengedi az utast. Egy mobilalkalmazás segítségével egyszerűen nullázható a felhasznált utazások száma, így egy kártyával akár életünk végéig utazhatunk. Az akcióról egy videót is készítettek a kutatók, amivel demonstrálják, hogy a hekkelés nem elméleti, hanem valóban újraírhatóak az elektronikus bérletek. A trükközéssel több amerikai nagyvárosban is megkerülhető volt a rendszer, természetesen az “UltaReset” nevű alkalmazást már a felhasználók nem tölthetik le a telefonjukra.


Minden rendszer kijátszható, csak nem mindegy, milyen könnyen – forrás: phandroid.com

Élete végéig ingyen utazhat a metrón az a mexikói gyermek, akit 22 éves édesanyja az állomás egyik peronján hozott világra. A kismama épp a korházba igyekezett, amikor megkezdődött a szülés, levezetésében metróalkalmazottak, rendőrök és mentők is segédkeztek. Miguel Angel Mancera polgármester a világhálón jelentette be, hogy a gyermeket egész életére felruházza az ingyenes metróhasználat jogával az összes mexikóvárosi vonalon. Egy utazás ára egyébként 3 pezóba – 55 forintba – kerül.

Minnesotában a Timberwolves futballrajongóknak kedveskedik a városvezetés, miszerint a hazai csapat mérkőzéseire ingyenes tömegközlekedést biztosít. Több metró és buszhálózat is használható, csupán a meccsre váltott jegyet kell felmutatni a vezetőnek vagy ellenőrnek. A játék kezdete előtt két órával már igénybe vehető a szolgáltatás, a meccs végeztével további két órán keresztül ingyenes haza utat biztosítanak.

 

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Amit a kávéról tudhatunk

Így néznek ki a jövő farmjai

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik