Tudomány

Tetszik a Google robotautója?

Az új autóban nincs se pedál, se kormány, így nem kell hozzá ember sem, viszont pont úgy néz ki mint egy játékautó.

A kis kocsi úgy néz ki, mint egy Fiat 500-as, amit ötvöztek egy Playmobil kisautóval. Kereskedelmi forgalomba öt év múlva kerül, de már nyáron elkezdik a prototípusok tesztelését. A Google igencsak megelőzte a kaliforniai törvényhozást, az önmagukat vezető autók tesztüzemét csak pár napja engedélyezte, de a keresőóriásnak már 100 darabos autóparkja van.

Az autó kezelőfelülete két gombból áll (start, stop) és helyett kapott benne egy navigációs képernyő, valamint két ülés. Itt nagyjából véget is ér az autóbelső felszereltségének sorolása, technikailag viszont van mit mondani. Érzékelőinek köszönhetően négyszáz méter átmérőjű körben mindent lát, így elvileg minden közúti veszélyt képes magától elkerülni. Az autó képes arra is, hogy elsőbbséget adjon a bicikliseknek, ha azok kirakják a kezüket forduláskor, valamint tökéletesen betartja az érvényes helyi kresz szabályokat, és kikerüli a kátyúkat.

Elég nagy hátránya, hogy internet nélkül szinte működésképtelen (csak nagyon-nagyon lassan megy) és állítólag nem veszi észre a mókust, sünt vagy az azoknál kisebb méretű állatokat az úton, így mondhatni zökkenőmetenes áthalad rajtuk. Az alábbi videóban láthatjuk, ahogy néhány szerencsés kipróbálhatta:

Google átfogó célja, hogy csökkentse a halálos közlekedési balesetek számát (33 ezer amerikai autós hal meg minden évben, ez a szám világszerte meghaladja 1,2 milliót), az autóba épített technológia állítólag 90 százalékkal gyorsabban reagál az egyes közlekedési helyzetekre mint az ember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik