Tudomány

Hasít a Facebookon hirdetett illegális torrent oldal

A briteknél bezárják a torrent oldalakat, itthon fénykorát éli a legnagyobb.

Az Independent adott hírt arról, hogy tegnap reggel a brit rendőrség lekapcsolta a világ legnagyobb torrent oldalát, a Torrentz.eu-t és kilátásban helyezték, hogy a közeljövőben a többi torrent site is erre a sorsra jut. (friss infó, hogy az oldal újra működik. )Az ilyen hírek hallatán persze rögtön arra gondolunk, hogy mi lehet a helyzet az itthoni torrent oldalakkal.

Úgy tűnik, hogy nem kell aggódnunk, a legnagyobb éppen a múlt héten készített saját Facebook profilt. Kilétüket nem fedik fel, így ha okosan csinálják, nem üthetik meg a bokájukat – derült ki abból az Indexnek adott interjúból, amit a közösségi média aktivitásuk kapcsán készítettek velük.

Amikor azt halljuk, hogy Facebookra ment az nCore, joggal kérdezhetjük, hogy mi ebben a nagy szám. És tényleg, elsőre egyáltalán nem hangzik érdekesnek. Mégis az, hiszen az nCore kilenc éve működik az országban, 580 ezeren használják és teljesen illegális. A működési elveknek köszönhetően maradhatott életben, na és persze annak, hogy az nCore az a forrás, ahol az ember szinte mindent megtalálhat.

Közösségi médián hirdetett illegális oldal

A Facebook oldalt csütörtök éjfélig 26 ezren, hétfő reggelre már közel 40 ezren lájkolták, de az oldal tulajdonosai szerint a népszerűség nem árthat nekik, ha okosan csinálják. “Tudjuk, hogy nagy pénzeket ki lehetne ebből szedni, de úgy szeretnénk a legnagyobb külföldi oldalak szintjére jutni hírnévben, hogy közben nem kerülünk börtönbe, mint a Pirate Bay alapítói vagy Kim Dotcom” – mondták az Indexnek.

Az egyik tulaj azt is elmondta, hogy azon azért meglepődtek, hogy a rendőrség is használja az oldalt,de miért ne lehetnének sorozatkedvelő rendőrök is az országban?

A fejlődésüket mutatja, hogy nemrég mobilra is optimalizálták az oldalukat, ami azt jelenti, hogy az oldal megjelenése alkalmazkodik majd a kijelzők méretéhez, így a felhasználók ki tudják használni azt is ha, fullHD monitoron böngészik őket, “vagy ha a hetes buszon zötyögve csak a telefonodról pillantasz rá a kijelzőre, hogy kijött-e már az új rész a kedvenc sorozatodból”- áll a blogjukban.

Az nCore szervere egy átlagos napon akár 1,2 millió gigabájt forgalmat is bonyolít, de mivel az oldalon csak annyit tudhatnak meg a felhasználók, hogy melyik másik felhasználónál találják meg a keresett tartalmat, így ha a rendőrök le is foglalnák a gépeket, semmit sem találnának. „Felhasználónevek meg emailcímek vannak, illetve egy darabig megőrizzük, hogy ki mit töltött le, de ezeket titkosítva tároljuk. Ráadásul akkora mennyiségről van szó, hogy a rendőrségnek nem lenne kapacitása ezt bíroság elé vihető állapotba hozni. Meg amúgy is, melyik bíró ítélne el valakit egy nicknév, egy email cím, illetve egy roccós pornó miatt?” – mondták az üzemeltetők.

A három tulajdonos egyébként már kétszer is megkeresték az Artisjust, hogy megtudják, milyen lehetőségeik lennének a legális működési formára. A válaszukból kiderül, hogy az Artisjus nem igazán állt a helyzet magaslatán, egy felszínes levélváltás, és egy bagatell válasz jött tőlük: azt ajánlották, hogy keressék meg az összes kiadót, előadót vagy akárkit (akiket amúgy ők képviselnek), és kérdezzék meg, hogy mi a véleményük az ötletről.”

Ez nyilván lehetetlen, így az nCore tovább pörög, illegálisan, kiszolgálva a felhasználók igényeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik