Tudomány

Megint betiltották Iránban az Instagramot

Adatvédelmi aggályok miatt rendelte el az Instagram betiltását egy iráni bíróság. Nem ez az első eset.

Az iráni kormány már mindent betiltott aminek köze lehet a közösségi médiához, tavaly decembeer óta a Facebook, a Twitter és a YouTube hivatalosan is elérhetetlen az egész országban. Januárban a WeChat-et blokkolta, ami lehetővé tette az okostelefon használóknak, hogy online közösségi hálózatokhoz csatlakozzanak.Úgy tűnik Iránban nagyon népszerű volt az Instagram, mert most újra betiltották. A Mashable mutatta be, hogy néz most ki egy iráni felhasználó profilja. Sehogy.

Irán igyekszik töröln minden külsős közösségi site-ot és saját fejlesztéssel próbálja helyettesíteni azokat, ám a Cloob.com nevű iráni közösségi oldallal a felhasználók nincsenek kibékülve,  bizalmatlanok a kormányközeli közösségi médiával szemben. A kiterjedt cenzúrát az iráni fiatalok egyre nagyobb tömege kerüli meg külföldi proxyszerverek használatával, így az oldalak blokkolásának hatása egyre kisebb.

A kormány tiltása ellentmondásos a valósággal, hiszen bár a Facebook és a Twitter hivatalosan tiltva van az országban, mintegy négymillió iráni, köztük az elnök is az aktív felhasználók közé tartozik. Az irániak hivatalosan csak a Google +-t használhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik