Tudomány

Top 10 legzöldebb város a világon

Tisztaság,környezetvédelem, megújuló energiák, élhetőség. Itt a Zöldblog 10 legzöldebb városa!

A Föld népessége rohamosan növekszik, a természeti erőforrások kiaknázásával pedig a természetes környezet folyamatosan pusztul. A jó hír az, hogy tanúi lehetünk egy új, globális trend kialakulásának, ez az úgynevezett fenntartható urbanisztika. Alkalmazása már több ország környezetvédelmi programjában szerepel, a stratégia előnyei között a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést emelik ki a szakemberek. A szép, tiszta, természetes városi tájkép jó közérzetet kölcsönöz az itt lakóknak és a turizmust is élénkíti.

Íme, a Föld legzöldebb városai!

10. Bogotá, Kolumbia
A legnagyobb előrelépést a kolumbiai főváros, Bogotá tette az elmúlt néhány évben. A belvárost teljesen átépítették, hatékony tömegközlekedési rendszert alakítottak ki a több mint ezer városi zöldterület és több száz kilométer kerékpárút mellett. A fejlesztések jótékonyan hatnak a közbiztonságra és a turizmusra is, sokszínű kulturális és művészeti élete sok látnivalóval kecsegtet.


Fotók: Thinkstock

9. Freiburg, Németország
Freiburg nemzetközileg is elismert, híresen magas életszínvonalú város. Mindenhol napelemeket és egyéb megújuló forrásokat láthatunk. A belváros szinte teljesen autómentes, a környező zöld dombok mintegy kerítésként ölelik körbe a települést.

Meleg, napos időben a regionális turizmus központjává válik, köszönhetően Fekete-erdő közelségének és a lélegzetelállító kilátásnak. Érdekesség, hogy a tisztaságtudat olyan mélyen beleépült a német pszichébe, hogy intézményesült a “Kehrwoche”, az “elsöprő hét”. Ez tulajdonképpen egy forgó rendszer a bérházak lakói között, minden héten  más-más család felelős az épület lépcsőházának, pincéjének, járdájának a tisztításáért. Az eszközök biztosítva vannak, egy kinevezett ügyeletes figyel a rendszer betartására. A helyiek szerint ez egy jól működő, teljesen barátságos kötelesség, amit szívesen megtesznek az élhetőbb mindennapokért.


8. Vancouver, Kanada

Vancouver Kanada legzöldebb városa, egész Észak-Amerikában San Francisco után a második. A világ egyik “legnemzetközibb” települése, domináns etnikai csoportja nincs, az itt lakók fele nem angol anyanyelvű, a legnépesebb csoportot kínaiak alkotják.

A kormány nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a világ legzöldebb városa címet 2020-ig kiérdemeljék. Hatékonyan küzdenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátásért, számos tiszta technológiai újítás szülővárosa. Kimagasló a vízenergia felhasználása a megújulók körében, emellett hatékonysági kutatásokat végeznek a nap-, szél- geotermikus energia területén. Napjainkban kétmilló fő él a régióban, virágzó szolgáltatóipara, gyorsan fejlődő turizmusa van, emellett itt van Észak-Amerika harmadik legnagyobb filmgyártó központja Los Angeles és New York City után. A high-tech iparágak közül különösen a videojáték-fejlesztés jelentős Vancouverben.

7. Helsinki, Finnország
Az Európai Unió legészakibb fővárosa Helsinki, kifejezetten népszerű északi turisztikai célpont. A festői szépségű útvonalak és csodálatos épületek turisták ezreit vonzzák ide minden évben. Friss, sós tengeri levegőből bőven akad Helsinki kompkikötőjében, a város talán éppen a tenger felől adja legszebb, leglenyűgözőbb formáját. Közel 1,2 millió ember él a régióban, jelentős oktatási, kulturális, pénzügyi, politikai és kutatási központ.

6. Tokió, Japán
Annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb metropoliszáról beszélünk, a Japán főváros utcai mesésen tiszták. Olyannyira azok, hogy az itteni utcaseprőknek joggal ítéli oda több nemzet a világ legjobb utcai takarítói címet. A turisták szerint itt a legjobb a taxi szolgáltatás, gyors a tömegközlekedés, elképesztően barátságosak a helyiek. Az éjjel-nappal nyüzsgő városban gombamód szaporodnak a környezetbarát szállodák, éttermek és bevásárlóközpontok.

5. Koppenhága, Dánia
Kastélyok, paloták, egyedi építészeti megoldások, a legmagasabb elköteleződés a környezetvédelem iránt. Koppenhága gazdasági, kulturális és kormányzati központja Dániának, 2014-ben “Európa Zöld Fővárosa” címmel tüntették ki. A kormány és a polgárok óriási erőfeszítéseket tesznek a tiszta, higiénikus környezet fenntartásában, éves energiafelhasználásuk negyedét, több mint 3200 megawattot a szél mozgási energiájából nyerik. Koppenhága egy csodálatos hely, nem csak az itt élők, hanem a turisták számára is.

4. Reykjavik, Izland
Az Atlanti-óceán északi részén található szigetország területe valamivel nagyobb, mint Magyarországé, népessége alig 400 ezer fő. Grönlanddal ellentétben Izlandot Európa, és nem Észak-Amerika részeként kezeljük. Kulturális, gazdasági és nyelvi szempontból is Skandináviához tartozik. A szigeten a vulkánok száma meghaladja a 140-et, ezek közül több mint 20 – időszakosan – ma is működik. Rengeteg gejzír található Izlandon (a szó is innen származik), ennek köszönhetően a geotermikus energia könnyen hozzáférhető, a meleg víz és a fűtés rendkívül olcsó. Négy nagy Nemzeti Park található a szigeten, a legfontosabb a Pingvellir Nemzeti Park. 1930-ban alapították, egyrészt mert az izlandi nép számára történelmi szempontból ez a legfontosabb hely, másrészt mivel tektonikailag az egyik legérdekesebb pont a Földön. Jelenleg a világörökség része. Reykjavik használja a legnagyobb arányban megújuló energiaforrásait, a geotermikus energiának és a vulkánoknak köszönhetően 1% alatt van a fosszilis tüzelőanyagok használata. A legzöldebb tömegközlekedést is magukénak tudhatják, kizárólag zéró-emissziós, hidrogénhajtású buszok vannak a rendszerben.

3. Curitiba, Brazília
Latin-Amerika legzöldebb városa Brazíliában található. Curitiba területén 14 erdő, 16 park és több mint ezer nyilvános zöldterület található. A település közel hetven százaléka a hulladék újrahasznosításban tevékenykedik, így elsőszámú bevételi forrás. Természetvédelmi törekvéseik a gyakorlatban is megmutatkoznak, az autópályák és főutak mentén körülbelül 1,5 millió új fát ültettek.

2. San Francisco, Kalifornia
San Francisco nem csak az Egyesült Államokban, de a világ minden táján a leghíresebb városok közé tartozik. Nem túl meglepő, hiszen olyan intézkedéseknek voltak élharcosai, mint a műanyag bevásárlótáskák betiltása, a hulladék és károsanyag-kibocsájtás csökkentése, az újrahasznosítás népszerűsítése. Kalifornia különösen kiemelkedik a többi amerikai állam köréből az alternatív energiaforrások, azon belül is a napenergia kiaknázása tekintetében.

Mint a régió legnaposabb állama, a napelem-piac óriási növekedésnek indult az elmúlt években: 2012-ben 500 MW új kapacitást telepítettek, tavaly ehhez még ezer megawattot, az előrejelzések szerint idén az összes kapacitás 5000 megawattra emelkedik.

1. Oslo, Norvégia
Oslo Norvégia legnépesebb városa, dicséretes erőfeszítéseket tesznek a környezetért, évek óta a környezetvédelem egyik európai élharcosa. Néhány éve egy kutatás megállapította, hogy Oslo a legdrágább város a világon, ami talán nem is véletlen: 2007-ben az amerikai Reader’s Digest a világ legzöldebb élhető városa szavazáson másodikként hozta ki.

A légszennyezettség itt a legalacsonyabb a fejlett országokat vizsgálva, a belváros kinézete ráadásul teljesen hi-tech, már egy utcai szemeteskuka is futurisztikus látványt nyújt. Több bentlakásos otthon szemétszállítása már a föld alatt történik. Egy pneumatikus csőrendszer segítségével szívják ki az épületből a hulladékot, tömörítik, majd eljuttatják egy energia-égetőbe. A vezetés fontolgatja a hulladéklerakók betiltását, helyette hatékony feldolgozó és energiatermelő rendszerek bevezetését sürgetik.



Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

65 tonnányi náci vegyi fegyver süllyedt el a Balti tengerben

A tíz legérintetlenebb hely a Földön

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik