Tudomány

Olcsó minimobilt terveztek vakoknak

A brit OwnFone pár éve fejlesztette ki a 3D nyomtatáson alapuló telefonját, amelyet már nem csak a látók hasznáhatnak.

Múlt hét óta a felhasználók már Braille-írásos gombokkal is rendelhetik a brit OwnFone készülékét, amely jelentősen megkönnyítheti a telefonálást vakok és gyengénlátók számára. Vészhelyzet esetén pedig egy külön kérhető speciális gomb azonnal tárcsázza a brit segélyhívó számot.

A kártyaméretű mobiltelefon alaptípusa csak a legfontosabb elérhetőségeket tartalmazza: legfeljebb tizenkét nevet tárol. A készülék honlapján a felhasználók a felkínált designelemekből maguk tervezhetik meg telefonjuk elő- és hátlapját, valamint egyedire szabható gombokat – köztük a Braille-írásos verziót -, szín- és formavilágot rendelhetnek hozzá.

Az eszköz kezelése pofonegyszerű. Vészhelyzetben is könnyen használható, így a gyártó elsősorban gyerekeknek, időseknek ajánlja, valamint most már a látássérülteknek is – írja a mashable.com.

A mobil akkumulátora hosszú életű; standby üzemmódban akár egy évig is üzemelhet.

Az új Braille-mobil jelenleg csak az Egyesült Királyságban érhető el. A gyártó honlapjáról akár 60 fontért is rendelhető – írja a BBC.

Bár mobilgyártók már eddig is terveztek Braille-telefont, az OwnFone azt állítja: a maga nemében az ő modelljük az első, amely piacra kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik